Podkomitet za tržište kapitala, vrednosne papire i investicije razmotrio je glavna pitanja u vezi sa kriptovalutama i inicijalnim ponudama novčića (ICO) na nedavnom saslušanju pod nazivom "Ispitivanje kriptovaluta i tržišta ICO-a", koji je održan u Vašingtonu 14. marta.

Na raspravi Podkomitet je razmatrao ICO i kriptovalute, potencijalne koristi za privredu, pružanje pravne podrške svojim investitorima i razvoj regulatornog pristupa koji primjenjuju odgovarajući američki regulatorni organi.

U svom iskazu, Majk Lempres, glavni pravni zastupnik i službenik za rizik u Coinbase kripto menjačnici, izjavio je da moć tehnologije digitalne valute može transformisati "kapitalizaciju, inovacije i ekonomiju", rekavši da se njegov "ogromni potencijal" može postići samo kroz "odgovornu regulativu".

Međutim, u trenutnoj fazi, američki regulatorni sistem "šteti zdravim inovacijama" zbog nepoznavanja onoga što bi trebalo dozvoliti i što ne bi trebalo i kako treba uzeti u obzir digitalnu imovinu; bilo kao hartije od vrednosti, robu, imovinu ili novac.

"Postoji toliko neizvesnosti u pogledu definisanja bezbednosti i obima regulatorne kontrole da se tržište ohladilo. Ovo je loše za sve jer se tehnologija neće zaustaviti - ona ​​će se jednostavno premestiti u inostranstvo i propustićemo priliku da kultivišemo njene prednosti u SAD-u. "

Za Lempresa, cilj je da se obezbedi da se potencijalne koristi od nove tehnologije ne oštete zbog neizvesnosti koja proizilazi iz "regulatornih ili zakonskih grešaka". Lempres je pružio kratak pregled glavnih regulatornih tela SAD-a, poput Komisije za hartije od vrednosti (SEC), Komisije za trgovanje robnim fjučersima (CFTC), Službe unutrašnjih prihoda (IRS), Mreže za sprovođenje finansijskih zločina (FinCEN) i Federalne komisija za trgovinu (FTC).

Prema Lempresu, SEC, koja je zadužena za transakcije hartija od vrednosti, gleda na kriptovalute kao na hartije od vrednosti, dok CFTC koja u potpunosti kontroliše transakcije robnih derivata tvrdi da su tokeni roba sa dodatom vrednosti. FinCEN ima punu nadležnost za Know Your Customer (KYC) i Anty-Money Laundering (AML) protokole, i smatra da tokeni predstavljaju novac. U međuvremenu, prema IRS-u, digitalne novčiće treba smatrati imovinom koju treba oporezivati. Prema Lempresu, ovo predstavlja ekstremni "nedostatak koordinacije".

Odgovarajući na pitanje predsedavajućeg Podkomiteta Rep. Bila Huzindža, Lempres je izjavio da Coinbase ne može početi da podržava ICO sve dok se ne usvoje potrebni propisi.

"Mi trenutno ne podržavamo bilo koju [ICO] jer nismo sigurni šta je regulatorni [tretman]... Čekamo da se slegne prašina između CFTC-a i SEC-a pre nego što se aktivno uključimo u podržavanje ICO-a".

 

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić