Cardtronics, najveći svetski ATM operater, smatra da su virtuelne valute glavni rizik u njihovom poslovanju, navodi se u u najnovijem 10-K izveštaju.

Prema izveštaju koji je kompanija podnela Komisiji za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC), analiza ponašanja potrošača pokazuje značajnu promenu poželjnih metoda plaćanja. Veći broj kupaca sada bira elektronske metode plaćanja pre tradicionalnog plaćanja fizičkim novčanicama.

“Kontinuirani rast elektronskog načina plaćanja, kao što su plaćanja putem mobilnih telefona ili beskontaktna plaćanja, može rezultirati smanjenom potrebom za gotovinom na tržištu, i na kraju, smanjenjem korišćenja bankomata”, navodi kompanija.

Osim gore navedenih načina plaćanja, Cardtronics je istakao virtuelne valute, pre svih bitkoin, kao mogući uzrok smanjenja potražnje za gotovinom. Svi ovi faktori zajedno bi negativno uticali na transakcione količine, smatraju kompanije.

Sa brzim razvojem novih metoda beskontaktnih plaćanja i povećanim korišćenjem digitalnih metoda plaćanja u svakodnevnom životu, očekuje se manja potreba za gotovim novcem.

U oktobru 2017. Švedska je izrazila spremnost da postane bezgotovinsko društvo. Od 1.600 švedskih filijala, njih 900 više ne skladišti gotovinu i ne prihvata gotovinske depozite.

Pre Švedske, Privredna komora Danske je predložila većini maloprodajnih kompanija da legalno odbiju gotovinske isplate od klijenata. Skoro jedna trećina Danaca preferira mobilnu aplikaciju MobilePay za obavljanje monetarnih transakcija.

Istovremeno, Hyosung, jedan od vodećih proizvođača bankomata u Aziji sa sedištem u Teksasu, integrisao je bitkoin u svoje međunarodne modele ATM-a, omogućujući milionima korisnika da pošalju i deponuju novac za prodaju ili kupovinu bitkoina.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić