Christie's, aukcijska kuća sa tradicijom dugom preko 250 godina, najavila je pilot šemu za korišćenje blokčein tehnologije za aukcijske podatke.

Rezultat partnerstva sa umetničkim blokčein startapom Artory, koji je objavljen u četvrtak, 11. oktobra, Christie's će koristiti tehnologiju za pružanje detalja o sertifikatima i kupovini kupcima.

Prema njegovim rečima, plan je da se "vremenski  poklope" sa predstojećom prodajom američke moderne umetnosti u Londonu vredne 300 miliona i u Los Anđelesu ovog meseca.

Objašnjavajući podstrek iza šeme, Christi's direktor informacionih tehnologija Ričard Entrup je rekao da je pružio šansu "klijentima da iskuse ovu tehnologiju za sebe i istraže prednosti posedovanja sigurnog šifrovanog zapisa informacija o njihovom kupljenom umetničkom delu". Dodao je:

"Naša pilot saradnja sa Artory-em je prva među glavnim svetskim aukcijskim kućama i reflektuje rastući interes u našoj industriji da istražimo prednosti sigurnosnog digitalnog registra putem blokčein tehnologije".

Blokčein će omogućiti aukcionaru da obezbedi "stalnu digitalnu evidenciju relevantnih informacija" o svakoj prodaji, pri čemu kupac ima karticu za registraciju da bi mogao da ima pristup tim podacima.

Direktor Artory-a Nane Deking u međuvremenu je rekao da postoji "želja u industriji za prihvatanjem nove tehnologije".

Tradicionalni svet umetnosti je relativno spor u prihvanju tehnološke inovacije, uprkos projektima kao što je pionirska umetnička aukcija kriptovaluta  Andija Varhola u junu.

 

Pripremila: Majda Petrović