Aukciijska kuća Christie's najavila je novo partnerstvo

Christie's, aukcijska kuća sa tradicijom dugom preko 250 godina, najavila je pilot šemu za korišćenje blokčein tehnologije za aukcijske podatke.

Rezultat partnerstva sa umetničkim blokčein startapom Artory, koji je objavljen u četvrtak, 11. oktobra, Christie's će koristiti tehnologiju za pružanje detalja o sertifikatima i kupovini kupcima.

Prema njegovim rečima, plan je da se "vremenski  poklope" sa predstojećom prodajom američke moderne umetnosti u Londonu vredne 300 miliona i u Los Anđelesu ovog meseca.

Objašnjavajući podstrek iza šeme, Christi's direktor informacionih tehnologija Ričard Entrup je rekao da je pružio šansu "klijentima da iskuse ovu tehnologiju za sebe i istraže prednosti posedovanja sigurnog šifrovanog zapisa informacija o njihovom kupljenom umetničkom delu". Dodao je:

"Naša pilot saradnja sa Artory-em je prva među glavnim svetskim aukcijskim kućama i reflektuje rastući interes u našoj industriji da istražimo prednosti sigurnosnog digitalnog registra putem blokčein tehnologije".

Blokčein će omogućiti aukcionaru da obezbedi "stalnu digitalnu evidenciju relevantnih informacija" o svakoj prodaji, pri čemu kupac ima karticu za registraciju da bi mogao da ima pristup tim podacima.

Direktor Artory-a Nane Deking u međuvremenu je rekao da postoji "želja u industriji za prihvatanjem nove tehnologije".

Tradicionalni svet umetnosti je relativno spor u prihvanju tehnološke inovacije, uprkos projektima kao što je pionirska umetnička aukcija kriptovaluta  Andija Varhola u junu.

 

Pripremila: Majda Petrović