Nemački proizvođač automobila sa sedištem u Ingolštadu, Audi, testira blokčein tehnologiju za svoju fizičku i finansijsku distribuciju - navodi nam Cointelegraph Nemačka (30. mart). Koristeći novo rešenje, Audi ima za cilj povećanje sigurnosti i transparentnosti u svojim globalnim lancima snabdevanja.

Proizvođač automobila je objavio Proof-of-Concept (PoC) svog blokčein sistema prošle godine, nakon uspešnog tesitiranja tehnologije bazirane na IBM-ovom Hyperledger Fabric-u. Zahvaljujući pozitivnim povratnim informacijama, menadžment Audija odlučio je da unapredi projekat izvan PoC faze.

Istraživački tim, sastavljen od predstavnika različitih organizacionih jedinica kao što su finansije, proizvodnja, logistika i IT, trenutno istražuju zastupanje i dokumentovanje međunarodnih logističkih procesa, uključujući i finansijska poravnanja.

Osim toga, tim istražuje različite slučajeve korišćenja blokčeina kako bi unapredili sigurnost prenosa podataka, efikasnost lanca snabdevanja, upravljanje lokalnim energetskim mrežama i upravljanje digitalnim entitetima.

Aleksandar Ditmajer, šef grupe Treasury u Audi AD, izjavio je u intervjuu za ‘Die Produktion’ da blokčein ima potencijal da promeni različite principe rada u industrijskim kompanijama i otvori nove mogućnosti. Ditmajer je takođe naglasio da on veruje da će Audi u bliskoj budućnosti ponuditi kriptovalute kao metodu plaćanja.

Drugi Nemački proizvođači automobila kao što je BMW, Mercedes i Porše nedavno su se našli na naslovnicama sa najnovijim eksperimentima sa blokčein tehnologijom.

Mercedes Benz, produžnica automobilske grupe Daimler AG, je izdala sopstvenu kriptovalutu MobiCoin koji dodeljuje kao nagradu vozačima za ekološki odgovornu vožnju.

Porše istražuje korišćenje blokčein aplikacija u svojim vozilima u saradnji sa startapom XAIN iz Berlina.

BMW navodno planira da proširi svoj portfolio tako što bi pokrenuo saradnju sa blokčein startapom i radio na zajedničkom razvoju sistema za etički ispravnu eksploataciju kobalta za svoje proizvode.


 

Pripremio: Bojan Zečević