Centralna banka Australije saopštila je da će bitkoin (BTC) i ostale kriptovalute ostati izvan mejnstrim plaćanja, navodi se u članku objavljenom 20. juna.

Dokument pod nazivom "Cryptocurrency: Ten Years On", koji je objavila Rezervna banka Australije (RBA) čini se da obeležava proteklu deceniju postojanja bitkoina, dok navodi da nema veru u budućnost bitkoina.

“Uprkos tome što su prepoznatljive, kriptovalute se ne koriste u velikoj meri za plaćanja”, zaključuje se u abstraktu.

"Ovaj članak ispituje zašto je malo verovatno da će bitkoin postati sveprisutan način plaćanja u Australiji, i sumira kako su se kriptovalute koje su nastale kasnije pozabavile nedostacima bitkoina - kao što su problemi nestabilnosti i skalabilnosti."

Australijska vlada i dalje ostaje veoma nesklona riziku od kriptovaluta uopšte, odlučujući da upozori potrošače na uočene rizike uz usvajanje politike agresivnog oporezivanja i prikupljanja podataka.

Kako je izvestio Cointelegraph u aprilu, Australijska poreska uprava (ATO) izjavila je da će nastojati da dobije evidenciju od berzi kako bi sprovela pojedinačne revizije korisnika kada je to potrebno.

Ranije ovog meseca, pojavili su se istražitelji koji sprovode 12 prekograničnih operacija koje se fokusiraju na izbegavanje poreza vezanih za kriptovalute.

"Na australijskom nivou, definitivno postoji legitimna upotreba za ulaganje u kriptovalute, ali vidimo i njihovu primenu u cilju lakšeg izvođenja poreskog kriminala", izjavio je tada zamenik komesara ATO-a, Vil Dej.

Čini se da članak ipak prikazuje manje optimističnu sliku, zagovarajući australijski dolar kao poželjnu alternativu kriptovalutama.

Istraživači su zaključili:

“Dokle god australijski dolar nastavi da obezbeđuje pouzdano sredstvo očuvanja vrednosti, a industrija plaćanja i dalje radi na efikasnosti, funkcionalnosti i otpornosti australijskog platnog sistema, teško je zamisliti da kriptovalute pronađu adekvatnu upotrebu koja bi dovela do njihove široke upotrebe u Australiji.”