Prema zvaničnoj izjavi od 7. maja, dve blokčein kompanije su se udružile kako bi pokrenule bitkoin farmu vrednu 190 miliona dolara u napuštenoj fabrici uglja u Australiji.

U izjavi Australian Securities Exchange (ASX) australijski startap “interneta stvari” povezanih na blokčein i distributer hardvera za rudarenje Rozalti Blockchain Group su otkrili svoj plan da naprave farmu za rudarenje u napuštenom kompleksu.

Zajedno planiraju da pretvore Redbank kompleks u "kompleks za blokčein aplikacije", a struju za projekt će dobijati od lokalne Hunter Energy elektrane po povoljnijoj ceni. Ako projekat uspe, rezultat će biti bitkoin operacija koja se prostire na dva hektara.

Prenamena starih kompleksa za bitkoin rudarenje je postao trend koji se brzo širi u poslednjih par godina, ali se obično susreće sa brojnim problemima.

Kako je Cointelegraph ranije ove godine izvestio, slični projekti koji su pokušani u državi Njujork i u Kanadi su nailazili na kritike vlasti koje misle da ovakvi projekti ne stvaraju dovoljni doprinos za lokalnu ekonomiju.

Kompleks za blokčein aplikacije, traži sigurni izvor za struju za narednu deceniju rudarenja u oblasti Novi Južni Vels udaljen oko 120km od Sidneja.

Ugovor o snabdevanju strujom je na pet godina sa opcijom produžetka na još pet godina, sa totalnom jačinom struje od 20 megavata po ceni od 0,11 australijskih dolara po kilovatu struje.


 

Pripremio: Stevan Kostić