Agencija za borbu protiv pranja novca Australije obustavila je registraciju dve kripto berze koje su povezane sa slučajem trgovine narkotika, objavila je agencija u petak 8. marta.

Australijski centar za transakcione izveštaje i analizu (AUSTRAC) - vladina finansijsko-obaveštajna agencija koja ima za cilj sprečavanje pranje novca, utaju poreza, prevaru i terorizam - obustavila je rad dve kripto berze zbog njihove povezanosti sa osumnjičenim koji je član organizovane kriminalne grupe.

Prema zajedničkom saopštenju AUSTRAC i federalne policije, 27-godišnji muškarac je uhapšen zbog nekoliko optužbi vezanih za krijumčarenje narkotika. Istraga je utvrdila da je optuženi “bio ključni član” kripto berze, što je dovelo do toga da agencija obustavi njen rad.

Prema Rojtersu, taj potez je prva suspenzija kripto berze od strane AUSTRAC autoriteta, budući da je nova regulativa prošle godine stavila kripto berze u njihovu sferu nadzora.

Broj prevara i krivičnih dela vezanih za kripto dramatično se povećala širom sveta. Kao što je prethodno saopšteno, oko 1,7 milijardi dolara u kriptu je dobijeno putem nezakonitih načina tokom 2018. godine, prema istraživanju kompanije za kripto analitku CipherTrace.

Prethodno je Uprava za kontrolu i nadzor finansijskog sektora Ujedinjenog Kraljevstva otkrila da su investicione prevare dovele do gubitka od 255 miliona dolara tokom 2018. godine, sa oko 5.000 prijavljenih slučaja.

Kao što je Cointelegraph prethodno saopštio, Vrhovno tužilaštvo Južne Koreje uspostavilo je novu radnu grupu, čiji je cilj borba protiv kripto prevara. Broj takvih zločina u zemlji navodno se povećao sa 53 registrovana slučaja u 2016. Na 4.591 u 2018. godini.


Pripremio: Marko Mihajlović