PwC Australija, Luka Brisbejn i Australijska privredna komora su se udružili da naprave lanac za snabdevanje na principu blokčeinovog PoC protokola, prema saopštenju za javnost PwC-a objavljenom 29. maja.

Digitalna aplikacija Trgovinskog sistema će povezati komercijalne operatere u lancu snabdevanja za međunarodne trgovine. U saopštenju se navodi da se svake godine pošalje 9 miliona kontejnera iz 5 glavnih luka u Australiji, s tim što će broj porasti na 15 miliona do 2025. godine.

Prema rečima Brajana Klarka, direktora za trgovinu i međunarodne odnose u Australijskoj komori, "trenutna neefikasnost u australijskim lancima snabdevanja povećala je troškove poslovanja, stvarajući do 450 dolara više troškova po kontejneru":

"Ovo ne predstavlja samo više od 1 milijardu dolara gubitka, već utiče srž australijske robne razmene kada se proceni na konkurentnom globalnom tržištu."

Prošle nedelje zvaničnik vlade objavio je da je australijski premijer ove godine iz budžeta izdvoji  iznos od 530.000 dolara na istraživanje blokčeina.

Prošle jeseni, IBM je potpisao ugovor sa operaterom luke u Singapuru i regionalnom brodarskom kompanijom da takođe koristi blokčiein za upravljanje lancem snabdevanja. Nedavno je skandinavski startap najavio planove za kreiranje platforme zasnovane na blokčeinu i za registraciju brodskih kontejnera.


 

Pripremila: Majda Petrović