Nadzorni organ Australijskog finansijskog sektora, Australijska komisija za hartije od vrednosti i investicije (ASIC), je izdala upozorenje o "sumnjivim" ICO ponudama i fondovima za kripto sredstva koja su namenjena maloprodajnim investitorima.

Dokument je objavljen u četvrtak (20. septembar), na zvaničnoj internet stranici ASIC-a.

Prema objavljenom dokumentu, ASIC je uveo zabranu za pet različitih ICO fondova da prikupljaju kapital od aprila 2018 godine. Ovo je učinjeno zbog nedostatka odgovarajućih mera zaštite prema investitorima koji učestvuju u rundama prikupljanja sredstava za ICO projekte.

Kako navodi državni nadzorni organ, ove ponude su morale da budu restruktuirane kako bi zadovoljile postojeće pravne standarde. U septembru, naređeno je trajno zatvaranje jednog ICO projekta zbog sigurnosnih detalja, dodao je ASIC.

Dokument takođe navodi glavne probleme koji trenutno preovladavaju na ICO tržištima, a koje je indentifikovao ASIC. Među njima kako ASIC navodi su "sumnjive, nedovoljno tačne i isrpavne inforamacije koje mogu dovesti investitore u zabludu" kao i neregistrovane investicone šeme koje ne poseduju licencu za Australijske finansijske usluge.

ASIC dalje savetuje australijance da se konsultuju sa MoneySmart-om - sajtom koji vodi nadzorni organ lično - kako bi se informisali i edukovali o različitim finansijskim pitanjima pre nego što investiraju u ICO.

Objašnjavajući glavnu zabrinutost agencije o ICO-u, komesar ASIC-a , gospodin Džon Prajs je naveo:

"Ako javno prikupljate novac, imate važne zakonske obaveze, to je pravna suština vaše ponude - ne ono što se kaže - to je bitno. Ne treba jednostavno pretpostaviti da korišćenje ICO infrastrukture dozvoljava da ignorišete ključnu meru zaštitu tu gde javno investirate novac i uvek je potrebno osigurati da sve informacije o ponudi budu tačne i kompletne."

Kao što je Cointelegraph objavio u septembru, ASIC je ranije oktrio svoje planove pristupa prema kripto berzama i ICO projektima, odnosno da će im pristupiti sa povećanim nadzorom, čime je ova industrija označena kao prioritetna za praćenje od strane agencije do 2022 godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević