Australijska Komisija za hartije od vrednosti i investicije (ASIC) upozorila je javnost da kripto projekat OneCoin "može da bude uključen u prevaru", prema saopštenju objavljenom 28. maja.

Australijski finansijski regulator je izdao zvanično upozorenje protiv kompanije OneCoin, subjekta koji radi pod internet stranicom onecoin.eu, pozivajući javnost da se ne bavi ovom kompanijom jer ona nije licencirana u Australiji.

Slično drugom upozorenju koje se odnosi na drugu kompaniju objavljenom 21. maja, ASIC je naveo da OneCoin nije dobio dve važne licence potrebne za pružanje investicionih usluga u zemlji. Konkretno, regulator je naveo da kompanija nema ni trenutnu licencu za australiske finansijske usluge niti australisku kreditnu licencu od ASIC.

U obaveštenju, ASIC je takođe precizirao da je navodni entitet registrovan u Sofiji, Bugarska.

Osnovan 2014. godine, OneCoin je navodno projekat kripto Ponzi šeme koji je navodno prikupio oko 3,8 milijardi dolara prevarom investitora obećavajući velike povrate i minimalni rizik. Iako je jedan od lidera kompanije OneCoin nedavno uhapšen, kompanija je navodno još uvijek radila od marta 2019. godine.

7. maja, bivši investitor OneCoin podneo je tužbu protiv više entiteta i ljudi koji su bili uključeni u navodno lažni projekt kriptovaluta. Među optuženima je i Ruja Ignatova, koja je navodno optužena za pranje novca i prevare sa hartijama od vrednosti, kao i za njenog brata Konstantina Ignatova, koji je uhapšen.

Samoanski mediji su 14. maja izveštavali da je OneCoin negirao tvrdnje da je ta firma "hibridna ponzi-piramidalna šema" nakon što je crkva na Samoi postala centar kontrole kada su ministri pozvali OneCoin da propoveda njihovoj zajednici.

 

Pripremio: Nikola Mosurović