Australijska poreska uprava (ATO) je nedavno izdala upozorenje o novoj vrsti prevare koja potražuje lažni poreski dug u ime poreske uprave i zahteva plaćanje poreza putem bitkoina (BTC) i drugih kriptovaluta u javnom saopštenju 14. marta.

U upozorenju, pomoćnik komesara u ATO-u Ket Anderson, izjavila je da se nova vrsta prevara pojavila 2017. godine. Lažni poreski službenici su tvrdili da prihvataju nove metode plaćanja poreza, poput digitalnih valuta.

Prema navodima Andersonove, prevaranti su uspeli da dobiju preko 50.000 dolara u BTC-u u svrhu plaćanja poreza. Andersonova je naglasila činjenicu da je nemoguće vratiti sredstva, naglašavajući anonimnu prirodu bitkoina:

“Prevaranti stalno prilagođavaju svoje metode kako bi maksimizovali svoje šanse da vas pokradu. Nažalost, bilo je neizbežno da prevaranti ciljaju na kriptovalute s obzirom na trenutnu popularnost i anonimnost.”

Međutim, izgubljeni iznos u bitkoinu je mali da bi se poredio sa drugim poreskim prevarama. ATO je zaključio svoje upozorenje sa savetima kako izbeći slične prevare.

U drugim prevarama vezanim za kriptovalute, prevaranti su koristili Tviter, predstavljajući se kao poznate ličnosti kao što su milijarder Elon Musk i tvorac lajtkoina Čarli Li.

ATO je 2. marta objavio da planira da otkrije one koji su izbegli plaćanje poreza na svoje kriptovalutne transakcije ove godine. U maju 2017. godine, australijska Vlada je potvrdila da će tretirati bitkoin “baš kao novac” i da više neće biti podložna dvostrukom oporezivanju.