Australija je zvanično potvrdila da će tretirati bitkoin “baš kao novac” od ove godine i da više neće biti predmet dvostrukog oporezivanja.

U sažetku budžeta za 2017.-18. godinu, vlada navodi da ima plan za pojednostavljenje procedure za poslovanje u sektoru digitalnih valuta u zemlji. To će osigurati da se u lancu snabdevanja opšti porez na promet (PDV) nigde ne plati više od jednog puta.

“Vlada će olakšati poslovanje preduzećima koja se bave digitalnim valutama u Australiji,” piše u sažetku.

“Od 1. jula 2017. godine, kupovina digitalnog novca više neće biti predmet PDV-a, omogućavajući digitalnim valutama da se tretiraju kao novac za potrebe PDV-a. Trenutno, potrošači koji koriste digitalne valute plaćaju PDV dva puta: prvi put kada kupuju digitalnu valutu, a drugi put kada tu digitalnu valutu zamene za drugu robu ili uslugu koja podleže PDV-u.”

Australija je imala probleme sa regulatornim okvirom za kriptovalute, do nedavno. Odluka da se dozvoli dvostruko oporezivanje prvobitno je izazvala da nekoliko poznatih operatera napuste zemlju, što je dovelo do stagnacije tržišta.

“Inovacije će podstaći rast produktivnosti u Australiji,” nastavlja se u sažetku.

“Vlada je posvećena pozicioniranju Australije kao vodećeg globalnog finansijsko-tehnološkog (finteh) središta i najavljuju novi paket koji ima za cilj da pozicionira lokalnu finteh industriju kao vodeću u svetu.”

U međuvremenu, optimizam lokalnih preduzeća je takođe u porastu.