Kineska Komisija za hartije od vrednosti (CSRC) i Australijska komisija za vrednosne papire i investicije (ASIC) su potpisale sporazum o finansijskoj tehnologiji (finteh) za unapređenje inovacija na tržištima dve zemlje. Prema ovom sporazumu, dva regulatorna tela će deliti i koristiti informacije o trendovima u razvoju na tržištu i kako bi promovisali inovacije finteha.

Prema rečima predsedavajućeg CSRC-a Šiju Liu, različita kretanja u finteh sektoru nude nekoliko mogućnosti za uvođenje novih finansijskih usluga i ispunjavanje potreba investitora.

"U proteklih nekoliko godina, brz razvoj finteha je stvorio velike mogućnosti za uvođenje novih finansijskih usluga, povećanje finansijske inkluzije i ispunjavanje potreba investitora."

Značaj saveza izmedju zemalja

Očekuje se da će od partnerstva imati koristi i Kina i Australija, jer su obe zemlje takođe i glavni trgovinski partneri. U 2016. godini Kina je najveći trgovinski partner u Australiji gde se plasiraju robe i usluge na tržištu u vrijednosti od 155,2 milijardi dolara. Kina je i najveće tržište Australije.

Štaviše, ASIC je tvrdio da je Kina najveće tržište finteh investicija širom sveta. Kineske velike platforme za plaćanje Alipay i WeChat Pay imaju približno 1,1 milijardu korisnika kombinujući platforme. Investicije u projekte finteha u Kini su iznosile više od 10 milijardi dolara u 2016. godini.

U svom komentaru o partnerstvu, predsedavajući ASIC-a Greg Medkraft rekao je da je saradnja velika prilika za obe zemlje da saznaju više o finteh sektoru.

"Ovaj sporazum predstavlja uzbudljivu priliku da saznamo više o kineskom finteh sektoru, koji je poznat po svom uspehu i dinamici. Takođe se radujemo tome što delimo naše uvide i iskustva o regulativi vezanoj za finteh sektor sa CSRC-om."

Liu je dodao:

"Sporazum između CSRC-a i ASIC-a će obezbediti efikasan kanal za pravovremenu razmenu informacija o razvoju finteha i regulatornim pitanjima i poboljšati regulatornu saradnju između dva regulatorna tela."

 

Pripremio: Nenad Ćurčić