Australijske vlasti su objavile u okviru svog izveštaja “Backing Australia's FinTech“ da će uskoro reformisati zakon o dvostrukom oporezivanju digitalnih valuta.

Digitalne valute, kao što je bitkoin, su 2014-te godine okarakterisane od strane ATO-a (Australian Taxation Office) kao nematerijalna sredstva. Stoga, plaćanja bitkoinom su smatrana trampom umesto konvencijalnom transakcijom. Glavni problem sa zakonom o digitalnim valutama je taj što rezidenti Australije koji kupuju dobra putem bitkoina moraju da plate 10% poreza i na bitkoin transakciju kao i porez na sam predmet, što je u stvari “dvostruko oporezivanje“.

Podsticanje rasta i otvaranje mogućnosti

Kako bi podstakle razvoj digitalnih valuta i otvaranje novih mogućnosti za investicije, australijske vlasti će u saradnji sa komercijalnim bankama i ATO izvršiti reformu zakona o digitalnim valutama.

“Ukidanje dvostrukog oporezivanja za transakcije digitalnim valutama, primena adekvatne AML politike (Anti Money Laundering - protiv pranja novca) i pravila protiv finansiranja terorizma mogu olakšati dalji razvoj“, navedeno je u izveštaju.

Vlasti su dalje naglasile potencijal digitalnih valuta i značaj blockchain tehnologije u razvoju finansijske i informacione oblasti.

Strogi propisi ograničavaju transformaciju

Direktor uprave za Trezor – Skot Morison, podržao je odluku da se ukine porez na digitalne valute.

“Nećemo oporezovati digitalne valute“, rekao je Skot Morison i nastavio - “To su promene koje podržavaju transformaciju i tranziciju ekonomije“.