Najveći svetski proizvođač vlakana Lenzing će implementirati blokčein tehnologiju kako bi povećao transparentnost u lancu snabdevanja vlaknima, prema objavi od 17. maja.

Sa sedištem u Lenzingu, Austrija, proizvođač vlakana je u partnerstvu sa hongkonškom blokčein kompanijom TextileGenesis implementirao tehnologiju u svoj TENCEL.

Prema saopštenju za štampu, Lenzing očekuje da će da pokrene svoju platformu za praćenje lanca snabdevanja do 2020. godine, dok će u bliskoj budućnosti kompanija da testir tehnologiju zajedno sa svim učesnicima u lancu.

Lenzing je odlučio da primeni tehnologiju distribuiranog registra (DLT) prateći zahteve klijenata za više informacija o sastojcima i dobavljačima njihovih proizvoda. Primenom blokčein tehnologije, kompanija namerava da pruži svojim klijentima više transparentnosti i sledivosti.

Lenzing je globalni lider u proizvodnji vlakana od drveta i ima procenjeni godišnji prihod od 2,7 milijardi dolara.

Ranije danas, viši rukovodilac u američkoj logističkoj kompaniji "FedEx" izrazio je skepticizam oko upotrebe blokčeina u procesima kompanije. Dejl Kristi je tvrdio da su tradicionalni prodajni sistemi podataka superiorniji od podataka onih zasnovanih na blokčeinu, jer su tehnologije distribuiranog registra još uvek u povoju.

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, luksuzni modni brend Alyx će početi da koristi blokčein mrežu velikog kripto projekta IOTA kako bi pratio svoj lanac snabdevanja.

 

Pripremio: Nikola Mosurović