Austrijski ministar finansija Hartvig Leger razmatra formiranje pravila o kriptovalutama na osnovama trgovinskih pravila koja su već na snazi za zlato i derivate, kako bi se sprečilo pranje novca u kripto svetu, objavio je Blumberg 23. februara.

Leger je razgovarao sa portugalskim ministrom finansija Mariom Sentenom o svojim planovima za panevropske kripto propise, javlja Vienna.at.

Tokom sastanka sa Sentenom, Leger je raspravljao o akcijskom planu za Komisiju EU u Briselu, kako bi se u martu formirala radna grupa koja bi prihvatila predloge EU o tome kako se nositi s prevarama u kripto svetu.

Leger je rekao: "Slučaj u Austriji je dovoljan razlog da preduzmem akciju u ovoj oblasti.", izveštava Vienna.at, pozivajući se na nedavno otkrivenu piramidalnu šemu Optioment Bitcoin (BTC).

Leger je takođe podstakao ideju da Regulatorni savet Fintech bude organizovan do marta, gde će kripto eksperti ispitati kako će kripto regulacija funkcionisati u okviru institucija EU.

Prema Blumbergu, Leger je u izjavi rekao:

"Kriptovalute su postale veoma važne u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma. To je važan aspekt promena koje podržavamo. Treba nam više poverenja i više sigurnosti."

U sklopu Legerovog plana, kripto investitori prijavljuju trgovinu veću od 12.300 dolara jedinici finansijske obaveštajne službe, a platforme za kripto trgovanje biće nadgledane od strane Austrijskog organa za finansijsko tržište (FMA).

Pored toga, inicijalne ponude novčića (ICO) bi se bazirale na "digitalnim prospektima" koje bi FMA odobravala, a regulative protiv tržišne manipulacije i trgovanja unutar pojedinačnih servisa bi se primenjivale na ICO projekte, baš kao za akcije i ponude za obveznice.

U saopštenju za javnost, 23. februara, odbor FMA naveo je da "pozdravljaju potez ministra finansija Hartviga Legera da podvrgne kriptovalute, poput bitkoina, regulaciji i nadzoru".

"Budući da su digitalne valute, u suštini, internet fenomen i da se tamo nude bez ograničenja, regulisanje i nadzor prekogranične saradnje takođe su od velike važnosti, zato posebno podržavamo pristup rešavanja ovih pitanja na evropskom nivou."

FMA je takođe napisao da će doprineti Legerovom predloženom FinTech regulatornom veću.

Regulatori Evropske unije su sredinom februara objavili još jednu seriju upozorenja potrošačima, savetujući ih o visokim rizicima i karakteristikama virtuelnih valuta.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić