Direktori odbora Austrijske uprave za finansijsko tržište (FMA), Klaus Kumpfmuller i Helmut Ettl, ponudili su predloge za strože propise o kriptovalutama i inicijalnim ponudama novčića (ICO), prenosi Cointelegraph na nemačkom jeziku 29. juna.

Prema članku objavljenom u austrijskom listu Die Presse 29. juna, Kumpfmuller je predložio uslove za ICO koji su slični hartijama od vrednosti. Izvršni odbor FMA je definisao "razumni" prag od dva miliona evra. Pored toga, prema Kumpfmuller-u, ne bi trebalo da bude obavezna koncesije za distributere kriptovaluta i da će ih "tretirani kao hartije od vrednosti u budućnosti."

Ettle je uporedio predložene propise sa postojećim ograničenjima za finansijske institucije, "Za kupovinu i prodaju deviza potrebna vam je mini-bankarska licenca". Do sada trgovina kriptovalutama nije imala takav analogni propis po austrijskom zakonu. Prošle godine, FMA je dostavila oko 30 izjava u vezi sa sumnjivim pravnim propustima u vezi sa kriptovalutama i ICO projektima javnom tužilaštvu.

Prema Die Presse, članovi FMA odbora izrazili su nezadovoljstvo austrijskom ministru finansija Hartvig Logger-u, koji želi da ukine agenciji neke od njenih nadležnosti. U redovnim sporovima između FMA i revizorskih organa (OePR) Logger poziva na veću "regulatornu odgovornost na ministarskom nivou," koju bi FMA trebala da "razumno izvrši".

Prema Izvršnom odboru FMA, pitanja kao što su pranje novca do sada su samo površno regulisana zakonom, a dalji nadzor od strane ministarstva treba posmatrati kao pozitivan razvoj. Međutim, "nema ozbiljnog problema" u smislu nadzora i računovodstva, pa bi se prenos vlasti smatrao kao "politička odluka". Ettl je izjavio da je presudno da FMA zadrži "integrisani i nezavisni nadzor".

Međutim, s obzirom na pooštravanje propisa o kriptovalutama, FMA i ministar finansija nisu toliko udaljeni. Kada je Logger pozvao na strožija pravila u sektoru kriptovaluta u februaru i za brzu regulaciju na evropskom nivou, Ettl i Kumpfmuller su odobrili i ponudili svoje učešće u "Finteh regulatornom savetu" koji je predložio Logger.

 

Pripremio: Nikola Mosurović