Austrijska kompanija za trgovinu čelikom Alukoenigstahl radi na sistemu podataka o trgovini čelikom koji se bazira na blokčeinu, preneo je lokalni medij industriemagazin.at 13. juna.

Generalni direktor Alukoenigstahl Stefan Grul radi na poslovnom modelu baze podataka o trgovanju čelikom na bazi blokčeina pod nazivom “ČELIK ali PAMETAN”, koja cilja na tradicionalne slučajeve upotrebe. U okviru projekta, Grul je navodno osnovao posebnu kompaniju pod nazivom S1Seven GmbH koja preduzima sve aktivnosti vezane za blokčein.

Konkretno, sistem je postavljen da pruži akterima jasne podatke o poreklu, knjigovodstvu i industrijskim standardima proizvoda od čelika, kao i informacije o svojstvimaproizvoda, obradi i implementaciji. Kao rezultat toga, kompanija namerava da stvori jedan izvor kompletne dokumentacije o istoriji proizvodnje. Grul navodi:

“Pojedinačna svedočanstva koja su podložna zakonskim zahtevima i sadrže informacije o testu i rezultatima testa se mogu povezati.”

Međutim, Grul je napomenuo da je pre pokretanja proizvoda, od vitalne važnosti da se formira konzorcijum deoničara, proizvođača čelika, fabrika, čeličana i proizvođača opreme za ispitivanje čelika kako bi se koristila jedinstvena “struktura podataka zasnovana na određenim standardima”. Očekuje se da će platforma na blokčeinu biti u funkciji krajem tekuće godine, sa odabranim učesnicima u sektoru.

Blokčein tehnologija postepeno ulazi u sektor lanaca snabdevanja, a mnogi drugi deoničari širom sveta već su ga integrisali u svoje interne procese. Početkom prošle nedelje, kompanija za prenos plemenitih metala Wheaton Precious Metals je najavila da će početi sa korišćenjem blokčein tehnologije kako bi olakšala proces računovodstva.

Krajem maja, švajcarski proizvođač luksuznih satova Vacheron Constantin je objavio da će početi sa korišćenjem blokčeina za evidenciju svojih satova. Iz Vacheron Constantin-a su naveli da će blokčein pomoći u borbi protiv falsifikata i garanciji autentičnosti njihovih satova, kao i zaštiti potencijalne kupce od kupovine lažnih proizvoda.