Kompanija Daimler AG, poznata po svojim brendovima Mercedes-Benz i Smart, predstavila je sopstvenu digitalnu valutu MobiCoin na Mobile World Congressu 2018. godine u Barseloni, objavio je Cointelegraph Nemačka, 5. marta.

Projekat, koji je započet u februaru 2018. godine, je stvoren kako bi nagrađivao vozače za ekološki prihvatljive vozačke navike, tj. nesmetanu i sigurnu vožnju pri malim brzinama. Projekat će biti u fazi testiranja u naredna tri meseca, tokom kojih će 500 vozača koji prate ekološke navike u vožnji biti nagrađeni MobiCoins-om.

Prema navodima Cointelegraph Nemačke, podaci iz vozila će se preneti na Daimler i pretvoriti u MobiCoins, koji će biti uskladišteni u mobilnoj aplikaciji. Učesnici sa najvećim brojem MobiCoins-a će dobiti VIP ulaznice za događaje kao što su DTM trke, MercedesCup Final ili Fashion Week u Berlinu. Međutim, nije poznato da li će vozači moći da pretvore MobiCoins u fiat valutu ili druge kriptovalute.

U mesecima koji su za nama videli smo nekoliko Nemačkih auto giganata koji su prihvatili blokčein. U februaru 2018. nemački proizvođač automobila BMW objavio je partnerstvo sa VeChain-om, platformom za poboljšanje lanca snabdevanja baziranim na blokčeinu. Istog meseca, Porsche sa sedištem u Štutgartu objavio je da se udružio sa startap kompanijom XAIN u Berlinu za korišćenje blokčein tehnologije u poboljšanju sistema zaključavanja i mogućnosti autonomnih automobila.  

Ranije, u januaru 2018. godine, Volkswagen-ov direktor za digitalne poslove Johan Jungvirt pristupio je nadzornom odboru IOTA fondacije, neprofitne blokčein fondacije za Internet stvari (IoT).

 

Pripremio: Nenad Ćurčić