Centralna banka Azerbejdžana (CBA) ne planira da izda kriptovalutu podržanu od strane države zbog "velikih rizika", objavio je 15. novembra AzerNews.

Alim Gulijev, prvi predsedavajući u CBA, naglasio je da, pošto digitalne valute "dolaze s velikim rizicima", CBA ne namerava da izda digitalnu valutu centralne banke (CBDC) u skorije vreme. Gulijev, koji smatra da su takvi finansijski instrumenti "rizični i opasni", dodao je da smatra da je pranje novca glavni cilj kriptovaluta.

Izraelska nezavisna studijska grupa koju je uspostavio guverner Banke Izraela došla je do sličnog zaključka, istražujući mogućnosti izdavanja CBDC-a, u celini ne preporučujući centralnoj banci zemlje da izda svoj token, objavio je Cointelegraph 7. novembra.

Banka Finske je ove godine objavila studiju pod nazivom "Velika iluzija kriptovaluta", koja kaže za kriptovalute da nisu prave valute, već "računovodstveni sistem za nepostojeća sredstva", napisao je Cointelegraph 2. jula.

Ranije ove jeseni u Azerbejdžanu, predsednik Azerbajdžanskog internet foruma otkrio je vladine planove za implementaciju blokčein tehnologije i pametnih ugovora u pravnom sistemu zemlje i "u oblasti javnih preduzeća (snabdevanje vodom, gasom i električnom energijom)", prenosi Cointelegraph 2. novembra.

 

Pripremila: Majda Petrović