Prihodi od transakcija iz kriptovaluta u fiat biće podložni oporezivanju u Azerbejdžanu, izveštava lokalni izvor Trend u subotu, 5. maja. Nijat Imanov iz poreske uprave predstavio je nove mere tokom drugog Finansijskog i investicijonog foruma (FIF 2018) u Bakuu u subotu.

Tokom Foruma, Imanov je izjavio:

"Ovo je formalizovano kao porez na dobit za pravna lica i porez na dohodak fizičkih lica. Ako je neko kupio kriptovalutu, a zatim je proda nakon što je njena cena porasla, ovaj iznos se evidentira kao prihod i zato bi trebao da bude oporezovan."

Trend dalje izveštava da je azerbejdžansko tržište kriptovaluta zabeležilo značajan rast u periodu od maja do decembra 2017. godine, a trgovanje kriptovalutama postaje sve popularnije sredstvo za obezbeđivanje prihoda.

Trgovanje kriptovalute-kriptovalute i kriptotovalute-fiat, kao i rudarenje, priznaju se kao oporezivi događaji u većini zemalja, koji se nalaze u okviru prihoda ili profita (poznat kao kapitalna dobit) poreskim zakonima. Francuska, na primer, nedavno je sprovela za većinu slučajeva trgovanja kriptovalutama isključujući rudarenje i trgovinu na “industrijskom nivou” - u skladu sa zakonom o kapitalnoj dobiti, oporezivanje od 19% fiksne stope, nasuprot procenama poreza na dohodak koji može biti čak 45 posto.

Američka poreska uprava, IRS - koja tretira kriptovalute kao imovinsku vrednost, prodaju, trgivanje i rudarenje kriptovaluta kao oporezive događaje -nedavno je zatražila od berze Coinbase da preda podatke o korisnicima, nakon zabrinutosti da mnogi trgovci nisu uspeli da podnesu poreske prijave na svoju dobit.

 

Pripremio: Nikola Mosurović