Prema izveštaju kompanije koji je prosleđen Cointelegraph-u 11. maja, lejdi Monika Bacardi, naslednica imperije Bacardi ruma, je investirala oko 100 miliona dolara u društvenu platformu koju pokreće blokčein.

Lejdi Bacardi kaže da platforma, čije je ime TaTaTu, "podržava njeno predviđanje rasta blokčein tehnologije i kriptovaluta."

TaTaTu hoće da motiviše korisnike platforme - koja je hibrid ‘video na zahtev’ (VOD) servisa i socijalne mreže- tako što će ih nagrađivati tokenima za korišćenje i za doprinos sadržaja. Tokeni će takođe omogućiti oglašivačima da plaćaju za svoje reklame na platformi.

TaTatu tvrdi da tradicionalni servisi za video striming podstiču pirateriju i da blokčein sistem može da ponudi veći nivo transparentnosti nosiocima prava.

Namera da se da mogućnost korisnicima da monetizuju podatke koje daju ili potroše, je u skladu sa Regulaciojom o zaštiti podataka evropske unije (GDPR) koja je stupila na snagu 25. maja i koja je citirana u saopštenju.

Prošlog meseca, Cointelegraph je napravio reportažu o evropskom blokčein startapu koji koristi ECR-20 tokene kako bi podstakli i omogućili korisnicima da ostvare pasivnu zaradu dok prodaju svoje lične podatke direktno velikim korporacijama. Njeni kreatori tvrde da je globalni obim trgovanja ličnim podacima dostigao 250 milijardi dolara.


 

Pripremio: Stevan Kostić