Centralna banka Bahama objavila je svoje ključne saradnike za razvoj digitalnog fiat sistema u  zemlji, navodi se u zvaničnom dokumentu objavljenom 1. marta.

Nazvan “Project Sand Dollar”, nova inicijativa ima za cilj da obezbedi jednak pristup mogućnostima digitalnih plaćanja, smanjujući gotovinske transakcije i troškove isporuke usluga. Pilot projekat takođe ima za cilj poboljšanje operativne efikasnosti i ukupne finansijske inkluzije u zajednicama širom Bahama.

U cilju implementacije projekta, centralna banka Bahama će, kako se izveštava, sarađivati sa provajderom transakcija NZIA.io - koji donosi „zajedno kolektivno znanje i stručnost IBM-a“ i Zinesis, singapursku firmu za razvoj softvera koja nudi blokčein rešenja. Bahamska banka je saopštila da će uskoro početi razgovore sa NZIA kako bi se dogovorili o konačnim uslovima i obimu saradnje.

U saopštenju, centralna banka Bahama takođe je primetila da će predstojeća digitalna fiat valuta biti u skladu sa lokalnim propisima, uključujući nacrt regulatornog zakona centralne banke Bahama, 2019. Regulatorni okvir je predviđen da uključi politike protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i specifikacije kako bi se osigurao komplementarni status digitalne valute u odnosu na tradicionalno usvojeni bankarski sistem.

Centralna banka Bahama prvi put je izvestila o svojim planovima da emituje svoju državnu digitalnu valutu u junu 2018. godine. U to vreme, zamenik premijera Bahama i ministar finansija tvrdio je da će digitalna bahamska valuta biti posebno važna za mnoga ostrva, jer su mnoge komercijalne banke smanjile broj ekspozitura i ostavile zajednice bez bankarskih usluga.

 

Pripremila: Majda Petrović