Centralna banka Bahama planira da uvede digitalnu valutu podržanu od strane vlade, javlja Jamaica Observer 22. juna.

Govoreći na konferenciji o blokčeinu i kriptovalutama na Bahamima ranije ove nedelje, zamenik premijera i ministar finansija Bahama K. Peter Trnkvist objavio je saopštenje, rekavši da je razvoj potpuno digitalne platne službe "napredak i put napred za ovo doba upravljanja".Trnkvist nastavlja:

"Digitalna valuta Bahama je naročito važna za mnoga porodična ostrva jer su se mnoge komercijalne banke smanjile i povukle iz ovih zajednica, ostavljajući ih bez bankarskih usluga. Kao ostrvska nacija, gde transport može biti neprijatan za mnoge, posebno starije i pri tome je skup, moramo pružiti finansijske usluge koje će biti digitalne i sigurne."

Trnkvist se takođe zalagao za primenu blokčeina na nacionalnom nivou kako bi ostrvo Grand Bahama pretvorio u "digitalni raj u regionu". On je, prema izveštajima, očekivao od vlade da pokrene pilot program izdavanja sertifikata o obrazovanju na bazi blokčeina za diplomce Nacionalne agencije za obuku, kao i da pregleda načine na koje se blokčein može primenjivati za poslovne izdavanja dozvola, pasoša i nacionalnog osiguranja. Trnkvist je dodao:

"Korišćenjem tehnologije mi smo u stanju da eliminišemo veliki broj ljudskih elemenata koji olakšavaju korupciju, pa tako kada govorimo o podnošenju zahteva za vladine usluge, ako imamo jedan portal za ulazak i svi poslovi se realizuju iza scene ili putem elektronske razmene podataka ili putem ljudskog faktora mogu da se eliminišu kao i onu situaciju u kojoj morate nekome dati bakšiš da biste dobili uslugu."

Obližnje ostrvo države Bermuda takođe je u procesu razvijanja prijateljskog pravnog okvira za virtuelne valute i blokčein. U proteklih nekoliko meseci, zemlja je potpisala memorandume o razumevanju sa Binance grupom i blokčein projektom Shift. Prvo razmatra uspostavljanje finansijskih sredstava za edukativne programe koji se odnose na finteh i blokčein startapove, a po drugo Shyft mreža će potrošiti do 10 miliona dolara za obrazovne tehnologije i ekonomski razvoj.


 

Pripremila: Majda Petrović