Bahreinski Bankarski i finansijski institut (BIBF) pokreće prvu državnu “Blokčein akademiju”, kako se navodi u saopštenju objavljenom 26. novembra.

BIBF je osnovan u Kraljevini Bahrein 1981. godine, uz odobrenje posebnog saveta za stručno usavršavanje (Specific Council for Vocational Training). Ovaj institut je neregistrovano i neprofitno polu-vladino telo koje pruža obuke u finansijksom sektoru.

Osnivanje Blokčein akademije navodno označava prvi program koji nudi profesionalnu obuku radnika na polju blokčein tehnologije. Program je dizajniran da pripremi učesnike da steknu stepen kvalifikacije na međunarodnom nivou i steknu sertifikat za stručnjaka blokčein tehnologije C|BP koji su razvili BIBF i firma iz Dubaia za obuku MyLearning key.

Sertifikat C | BP sastoji se iz tri dela blokčein tehnologije: razvoj, implementacija i strategija. Direktor Dr. Ahmed Al Šaik izjavio je da organizacija uvodi profesionalnu obuku na bazi blokčeina kako bi se “podržala rastuća tražnja stručnjaka za blokčein tehnologiju”.

Ahmed Nejejmi, šef IT-a, operacijama i upravljanjem projektima, izjavio je da ova novina ima za cilj da podrži preduzeća i organizacije koje usvajaju nove tehnologije kao što je blokčein.

U septembru, Vlada u Bahreinu naglasila je važnost blokčein tehnologije za ekonomiju zemlje kao i da bi uvođenje ove tehnologije pozivajući se na onlajn opreznost. Abdulhusein Mirza, Bahreinski ministar za energetiku, izjavio je da “tehnologija kao što je blokčein pravi veliki korak u pronalaženju zaštite transakcija”.

Kao što je Cointelegraph izvestio, multisektorska blokčein kompanija Bitfury sklopila je saradnju sa ruskim Univerzitetom za ekonomiju Plekhanov kako bi kreirala program za blokčein projekte. Osim ovih programa univerzitet će obezbediti edukativne programe posvećenje “obuci stručnjaka koji će se u kratkom periodu osposobiti da kreiraju inovativne programe kroristeći digitalnu tehnologiju”.

Univerzitet u Tokiju će takođe započeti kurs za blokčein tehnologiju nakon što je nekoliko kommpanija doniralo približno 800.000 dolara, uključujući i japanski bankarski gigant Sumitomo Mitsui (SMBC) i itirijum fondaciju. Kurs će biti usredsređen na razvoj decentralizovanih rešenja, njihovu socijalnu primenu i ljudske resurse.

 

Pripremila: Gvozdenović Marija