Centralna banka Bahreina izdala je novu regulativu o kriptovalutama, 25. februara, prenosi TradeArabia na engleskom jeziku.

Ranije, u decembru prošle godine, centralna banka je izdala nacrte predloga za potencijalno regulisanje i licenciranje usluga kripto imovine.

Nova pravila se odnose na licenciranje, upravljanje, upravljanje rizicima, mere protiv pranja novca i finansiranja terorizma, poslovno ponašanje, izbegavanje sukoba interesa, izveštavanje i  bezbednost na internetu. Uredba takođe uspostavlja nove standarde nadzora i sprovođenja.

Menjačnice za kriptovalute koje je licencirala centralna banka Bahreina sada će takođe morati da poštuju smernice koje se odnose na usklađivanje naloga, transparentnost pre i posle trgovine, manipulaciju tržištem i izbegavanje zloupotrebe tržišta, kao i sukob interesa.

Prema TradeArabia-i, regulativa centralne banke je takođe precizirala da će kripto-menjačnice morati da imaju pojačanu kontrolu novih korisnika, kao i specifikacije koje uključuju sigurnost da će sredstva sa kastodi novčanika uvek biti na raspolaganju.

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, centralna banka Bahreina je ranije pokrenula regulatorni sandboks koji će omogućiti blokčein i kripto kompanijama da rade u zemlji, čekajući zvanične propise.

Takođe, u januaru, Univerzitet u Bahreinu je najavio da će izdati diplome na blokčeinu koristeći otvoreni standard Blockcerts u saradnji sa Learning Machine, startapom koji obezbeđuje sistem za izdavanje proverljivih zvaničnih dokumenata koristeći blokčein format.

 

Pripremila: Majda Petrović