Bitkoin (BTC) je pao preko 13% u periodu od 24h, nakon čega se pojavilo nekoliko interpretacija o tome šta je moglo pokrenuti pad.

Cena bitkoina kruži oko nivoa od 8.400 dolara (u vreme pisanja vesti), što predstavlja ogroman gubitak od 17,8% na nedeljnom nivou.

Bitcoin 24-hour chart

Kretanje cene bitkoina u periodu od 24h. Izvor: Coin360

Da li je Bakkt kriv?

Među najpopularnijim teorijama među komentatorima kriptovaluta je razočaranje tržišta zbog lošeg starta Bakkt-ovih tek lansiranih, fizički podmirenih bitkoin fjučers ugovora za institucionalne klijente.

Ugovori - koji razbijaju kalup poravnanjima u bitkoinu, a ne u fiat valuti - su počeli da se sklapaju 22. septembra, u onom što je bio željno očekivan trenutak za sektor kriptovalute u celini.

Međutim, slab obim ubrzo nakon lansiranja proizvoda možda je oslabio raspoloženje investitora, budući da su posmatači uvideli očiglednu činjenicu da institucionalna potražnja za izloženošću bitkoinima možda neće biti tako snažna kao što se ranije pretpostavljalo.

59 BTC se trgovalo na platformi tokom 24 sata; ukupno 166 ugovora se sklopilo 24. septembra, prema novom izveštaju agencije Rojters. Džejmi Farkuhar, portfolio menadžer kripto firme NKB Group iz Londona, rekao je novinarima:

„Jedna je stvar institucionalnom novcu dati pristup BTC-u. Druga je stvar učiniti ih dovoljno komfornim da ih zapravo kupe."

U tvitu 23. septembra, trgovac Aleks Kruger primetio je:

„Bakkt, obim prvog dana: 71 bitkoin. CME, obim prvog dana: 5298 bitkoina. To je 75x više."

Podeljena mišljenja

Teza o krivici Bakkt-a nije dobila jednoglasnu podršku, a mnogi smatraju da je “sahrana” u roku od samo nekoliko dana od lansiranja proizvoda preuranjena.

Drugi komentatori ukazuju na tehničke faktore koji podvlače slabost cena bitkoina - kao što je analiza cena Cointelegraph-a ove nedelje detaljno opisala.

Ipak, dodatna teza na Tviteru su više makroekonomske i geopolitičke prirode - sa vestima o istrazi o impičmentu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa zbog njegovog vrlo kontroverznog poziva s ukrajinskim predsednikom tokom leta.

Neki su na taj način povezali slaba tržišna kretanja bitkoina sa ovom širom slikom, jer tradicionalna tržišta odskakuju od poslednjeg naleta američke politike. 

Nekoliko kripto i tradicionalnih tržišnih analitičara, osim toga, smatraju da niže kamatne stope koje je Tramp podržao predstavljaju "raketno gorivo" za cenu bitkoina.

Predsednik je sve glasniji u vezi sa monetarnom politikom Federalnih rezervi, lobirajući početkom ovog meseca u korist dramatičnijih akcija:

„Federalne rezerve bi trebalo da smanje naše kamatne stope na NULA ili manje, a mi bismo tada trebali da počnemo da refinansiramo svoj dug. KAMATNI TROŠKOVI SE MOGU ZNAČAJNO SMANJITI, dok istovremeno znatno odlažu termin. Imamo sjajnu valutu, snagu i bilans stanja."

Ipak, centralna banka se držala odmerenog pristupa prošle nedelje, snižavajući svoju referentnu stopu na samo sramežljivih 2%.