Kompanija Banco Santander sa sedištem u Španiji najavila je osnivanje blokčein istraživačkog tima kako bi se sagledao potencijal tehnologije za promenu trgovanja hartijama od vrednosti, navodi se u saopštenju od 11. jula.

Tim "Digital Investment Banking", na čelu sa sadašnjim liderom Santanderove blokčein laboratorije Džonom Vilanom, "će istražiti korišćenje tokenizovanih vrednosnih papira na tržištima, derivata i drugih proizvoda".

Banka je pratila svoj vlastiti put u blokčein integraciji nakon što je istupila iz DLT projekta konzorcijuma R3 u 2016. godini.

Hoze M. Linares, viši izvršni potpredsednik kompanije Santander i globalni direktor kompanije Santander Corporate & Investment Banking, u saopštenju je objavio da se "talas digitalizacije (sic) koji se dešava u finansijskoj industriji ubrzava":

"Naši klijenti očekuju da će to rezultirati boljim rešenjima, nižim troškovima i novim kategorijama proizvoda i usluga koje im omogućavaju efikasniji pristup tržištima kapitala nego ikada pre."

Iako različiti izvori iz bankarskog sektora izražavaju zabrinutost o potencijalu blokčeina u industriji, Santander ostaje posvećen tome da koristi tu tehnologiju.

Banka je u aprilu, u saradnji s riplom, pilotirala svoju uslugu doznake bazirane na blokčeinu, a sredinom maja, Santander je uspešno završio svoj prvi pilot sa investitorima.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić