Druga najveća američka banka, Banka Amerike (BofA), podnela je zahtev za još jedan blokčein patent za razvoj sigurnosnog sistema za kripto skladištenje, prema patentnom dokumentu koji je objavio Američki zavod za patente i žigove (USPTO) 23. avgusta.

Patent, nazvan “Block Chain Encryption Tags”, opisuje sistem zapisivanja i skladištenja transakcija vezanih za kriptovalutu kojim se rukovode preduzeća. Ukratko, pronalazak nudi sistem bezbednosti podataka za blokčein mrežu implementacijom enkripcije i povezivanjem jedinica podataka sa blokovima određenog blokčeina.

U patentnom dokumentu podnetom 18. aprila 2018. banka u Severnoj Karolini uvela je sistem koji uključuje uređaj sa procesorom koji prvi prima set podataka, a zatim dobija enkriptovani ključ pre enkripcije elemenata unutar prvog bloka na blokčeinu.

Uređaj dalje kombinuje enkriptovani ključ sa generisanom mapom enkriptovanih elemenata kako bi kreirao i potom enkriptovao "creator tag", koji je zatim dalje ugrađen i objavljen u okviru prvog bloka na blokčeinu.

Prema dokumentu, nedavna prijava patenta za aplikaciju kompanije BofA je reprodukovana verzija američke ne-privremene aplikacije koja je 2014. godine podnela James G. Ronca pod nazivom “Cryptocurrency Online Vault Storage System”.

BofA je ranije preduzela korake za usvajanje blokčein tehnologije, podnela je skoro 50 patenta na bazi blokčein tehnologije od juna 2018. godine, postajući navodno najveći vlasnik za blokčein među svim kompanijama, prestigavši čak i tehnološkog giganta IBM.

Iako je BofA jedna od vodećih kompanija koje promovišu inovacije u blokčein okruženju, banka je i dalje skeptična prema kriptovalutama, uprkos tome što je u decembru 2017. godine prijavila patent za razvoj sistema digitalne razmene valuta. U maju je BofA ponovila svoj negativan stav prema kriptu, nazivajući ga "problematičnim" i potvrđujući svoju odluku da zabrani klijentima da kupuju kripto sa svojim kreditnim karticama.

Međutim, nešto ranije ove godine, banka je priznala američkim regulatorima da može biti "onemogućena" da se takmiče sa rastućim korišćenjem kriptovaluta, tvrdeći da nemogućnost prilagođavanja "usluga i proizvoda razvoju industrijskih standarda i preferencija potrošača" može naneti štetu njenom biznis.

 

Pripremio: Nikola Mosurović