Direktor Bank of America Francisko Blanč smatra da bitkoin ne može uspešno da se proširi po svetu ukoliko se ne podvrgne nekim regulatornim smernicama.

Spomenuto je da su drugi faktori koji ometaju porast bitkoina slučajevi prevare, hakovanja i ograničenog prihvatanja tržišta:

“Ključni korak za bitkoin bi bio da postane zagarantovani zalog. Uz digitalne valute idu i rizici poput prevara, hakovanja, krađa, usvajanja novih protokola, ograničenog prihvatanja. Bitkoin nije legalno sredstvo plaćanja u svetu i to njegov razvoj čini još manje verovatnim.”

Stav tradicionalnih finansijskih institucija o kriptovalutama

Blančov stav o kriptovalutama podržava stav ostalih igrača u sektoru poput Morgan Stanley-a. Napori nekoliko zakonodavaca u svetu da reguliše bitkoin su se pokazali neuspešno.

Moguć razlog za to je taj što su kriptovalute dizajnirane da se regulišu nekonvencijalno.

Državna tela kao što je Komisija za hartije od vrednosti su odlučile da regulišu pružaoce usluga kao što su menjačnice kriptovaluta i servisi za održavanje kriptovalutnih novčanika. Razmatrali su i oporezivanje kriptovaluta, ali ni to ne bi moglo da funkcioniše.

Japanska vlada je upravo ukinula porez na potrošnju uvedenu na bitkoin. Korisnici bitkoina bi uskoro mogli da očekuju smernice za oporezivanje.

Banke protiv kriptovalute

Razumljivo je da je nekoliko banaka kao što su Bank of America i Morgan Stanley protiv upotrebe digitalnih valuta zato što će korišćenje kriptovaluta učiniti bankarsku industriju zastarelom pod uslovom da broj ljudi koji ih koristi znatno raste.

Nedavni događaji pokazuju da banke moraju da prihvate kriptovalute na jedan ili drugi način.