Banka Amerike (BoA) priznala je američkim regulatorima da trka sa kriptovalutama može biti izgubljena zbog njihovog sve većeg korišćenja.

U svom godišnjem izveštaju Komisiji za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC), podnetom 22. februara, jedna od najvećih američkih banaka po prvi put ističe kriptovalute kao sektor koji može dovesti do “znatnih troškova”, dok pokušava da ostane konkurentan.

“Nemogućnost prilagođavanja naših proizvoda i usluga razvoju industrijskih standarda i pogodnostima za korisnike mogla bi naškoditi našem poslovanju”, navodi BoA u svom izveštaju.

Iako banke širom sveta prepoznaju fenomen kriptovaluta, direktna interakcija ostaje niska. Razlog zašto je Evropska centralna banka potvrdila da se odlučila za “hands-off” pristup, jeste nedostatak shvatanja samih kriptovaluta.

BoA je pokušala sa inovacijama u sektoru kriptovaluta, licencirajući tako patent za sistem menjačnica kriptovaluta u decembru 2017. godine, a nedavno se susrela sa velikim brojem kritika nakon odluke da blokira kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama.

U izveštaju SEC-u se dodaje da je prepoznata snaga i pretnja koju predstavlja ponuda kriptovaluta.

"... na konkurentnost može uticati rast nedepozitnih institucija koje nude proizvode koji su tradicionalno bili bankarski proizvodi, kao i novi inovativni proizvodi", prognozira BoA. U izveštaju se nastavlja:

"Ovo može smanjiti našu neto kamatnu maržu i prihode od naših proizvoda i usluga zasnovanih na naknadama.Pored toga, široko rasprostranjeno usvajanje novih tehnologija, uključujući internet usluge, kriptovalutne i platne sisteme, moglo bi zahtevati značajne troškove za modifikovanje ili prilagođavanje naših postojećih proizvoda i usluga"

Banka je takođe ukazala na neuspehe zadržavanja kvalitetnog kadra i "sve veću konkurenciju" u industriji finansijskih usluga. 

Pripremio: Nenad Ćurčić