Banka Amerike (BoA) želi da patentira sistem koji koristi blokčein tehnologiju kako bi poboljšala upravljanje gotovinom, potvrđuje nova aplikacija objavljena 25. decembra.

Prvobitno podnet u junu 2017. godine, u patentu se navode „bankarski sistemi kontrolisani zapisima koji sadrže podatke.“

"Otkriveni aspekti se odnose na implementaciju, konfigurisanje i korišćenje uređaja za upravljanje gotovinom kako bi se obezbedile dinamične i prilagodljive operativne funkcije", navodi se u apstraktu.

BoA objašnjava da i dalje postoje poteškoće u komunikaciji u aspektima dužnosti za rukovanje gotovinom u velikim operacijama banaka, i sugeriše da bi blokčein mogao da olakša ove probleme.

„Uređaji za rukovanje gotovinom mogu se koristiti u operativnim centrima i drugim lokacijama za pružanje različitih funkcija, kao što su olakšavanje povlačenja gotovine i depozita“, nastavlja se u dokumentu o patentu.

"U mnogim slučajevima, međutim, može biti teško integrisati takve uređaje za rukovanje gotovinom sa tehničkom infrastrukturom koja podržava bankarske i druge operacije, uz istovremeno optimizovanje efikasnih i efektivnih tehničkih operacija uređaja za rukovanje gotovinom i različitih povezanih računarskih sistema."

BoA je nastojao da poveća svoje napore da zarobi intelektualnu svojinu u sferi blokčeina u protekle dve godine.

U novembru, banka je otkrila da ima najviše takvih blokčein patenata, više od 50, usred radoznalosti da li će sve to iskoristiti u bliskoj budućnosti.

Iako je zainteresovana za blokčein, BoA je usvojila izrazito nepromišljen stav prema kriptovalutama, postajući jedna od malobrojnih institucija koja je donela zabrane vezane fiat kupovine od strane klijenata ranije ove godine.

 

Pripremila: Majda Petrović