Kanadska centralna banka, operater Toronto berze TMX Group i neprofitna organizacija Payments Canada, završili su testove koji pokazuju da se blokčein može koristiti za trenutna poravnanja hartija od vrednosti, izveštava Rojters, 11. maja.

Tri kompanije su zaključile da je blokčein, tehnologija koja je originalno razvijena za kriptovalute kao što je bitkoin (BTC), upotrebljiva za automatizaciju hartija od vrednosti u realnom vremenu. I gotovina i imovina mogu se efikasno "tokenizovati" za trenutnu razmenu. Geri Gaetz, predsednik i izvršni direktor Payments Canada, izjavio je za Rojters:

"Ovo pokazuje da je moguće izvršiti isplate na način koji nikada ranije nije bio učinjen - direktnom zamenom gotovine od kupaca do prodavaca, što je rezultiralo trenutnim poravnanjem."

Blokčein pilot projekat, nazvan "Project Jasper", prvi je najavljen 2016. godine, a njegova najnovija faza je lansirana krajem prošle godine. Međutim, viši specijalni direktor Banke Kanade Skot Hendri, izrazio je sumnju u pogledu pogodnosti koje sistem može da ponudi u smislu uštede troškova. Rojters citira Hendrija na konferenciji u Torontu u četvrtak:

"Još uvek smo nesigurni nakon što smo obavili ovaj posao, da li za učesnike postoje moguće značajnije uštede. Nije sigurno da će svi učesnici dileri i banke dobiti značajnu korist iz ovog sistema poravnanja."

Ove nedelje, pilot projekat Ripple-ovog Xrapid rešenja za likvidnost sistema bruto poravnanja u realnom vremenu na bazi blokčeina dobio je pozitivne rezultate od finansijskih institucija, koji su prijavili uštedu transakcije od 40-70% i poboljšali brzinu transakcije. JPMorgan je upravo podneo patent u Sjedinjenim Državama za mrežu plaćanja bez posrednika (P2P), koja bi koristila blokčein tehnologiju za unutrašnja i međubankarska poravnanja.


 

Pripremio: Nikola Mosurović