Građani Kanade su koristili bitkoin (BTC) uglavnom u investicione svrhe tokom 2017. godine, prema studiji Banke Kanade objavljenoj 23. jula.

Studija je ažurirana verzija Bitkoin Omnibus ankete (BTCOS) koju je vodila centralna banka Kanade u kratkom periodu od 12. do 15. decembra 2017. godine, nekoliko dana pre nego što je bitkoin 17. decembra dostigao svoj najviši nivo od 20.000 dolara.

Prema rezultatima ankete, ispitanici su uglavnom koristili glavnu kriptovalutu u investicione svrhe 2017. godine, a ne za transakcije, koje su ranije navedene kao glavni razlog za rad sa bitkoinom u 2016. godini.

Dok 58% ispitanika tvrdi da je glavna motivacija bilo "ulaganje", 12% kanadskih vlasnika bitkoina navodno koristi BTC jer su "moji prijatelji vlasnici bitkoina", 7% zbog interesa za nove tehnologije, a 6% za kupovinu roba i usluga na Internetu.

Među ne-transakcionerima, oni koji su koristili bitkoin "jednom ili dvaput, ali ne na redovnoj osnovi", velika većina - 77% - su odgovorili da čuvaju BTC kao investiciju.

Main Reasons for Bitcoin ownership in Canada. Source: Bank of Canada

Glavni razlozi za posedovanje bitkoina u Kanadi. Izvor: Banka Kanade

Građani Britanske Kolumbije prijavljuju najviši nivo svesti o bitkoinu, sa porastom od 77% u 2016. na 93% u 2017. godini. Kanadska prerija je na drugom mestu među kanadskim provincijama u smislu svesti o BTC-u, a Ontario na trećem mestu, prema studiji.

Kanadski provincijski finansijski regulator, Komisija za hartije od vrednosti Ontarija (OSC), objavio je izveštaj krajem juna kada je zaključio da je samo 3% stanovnika Ontarija uspešno završilo kratki test o osnovama bitkoina, dok je 34% pokazalo prosečno znanje.

Ranije u junu izvršni direktor Banke Kanade Džejms Čapman tvrdio je da kriptovalute ne predstavljaju rizik za sistem deviznog novca, navodeći da jedino mogu biti pretnja u slučaju "hiperinflacije".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić