Komercijalna državna banka Kine (Bank of China), koja nema dodira sa Narodnom bankom Kine (PBoC), najavila je planove za dalje investitranje u finteh inovacije - izveštava nas lokalni medijski servis The Paper (9. avgust).

Citirajući komentare sa konferencije za medije o bankarskoj industriji, The Paper objavljuje da je direktor za infoirmisanje Banke Kine, Liu Kivan, otrkio planove za povećanje investiticija kompanije za istraživanja i razvoj tehnologija poput blokčeina, interneta stvari (IoT) i finteha. Investiranja u tehnologije će navodno biti veća od 1% godišnjeg prihoda banke, što je 2017. godine iznosilo 483,7 milijardi juana.

Kivan je takođe navoe da će 2018. godine, Banka Kine završiti izgradnju tri velike tehnološke platforme, za klaud računanje/prebrojavanje, velike podatke i platformu veštačke inteligencije. Takođe je dodao i da je banka Kine primenila blokčein tehnologiju u 12 različitih projekata, "uglavnom fokusiranih na deobu podataka, preko-granična plaćanja, digitalne valute, digitalne račune itd". Kivan dodaje:

"Prema statističkim podacima globalnog rangiranja petenata blokčein preduzeća u 2017. godini, banka Kine ima 11 patentnih zahteva za blokčein, što je stavlja na 20 mesto po rangiranju za globalno poslovanje, a na prvo mesto u domaćoj bankarskoj industriji."

Jedan od nedavnih blokčein patenata banke imao je za cilj  da "reši problem skladištenja u nove blokove bez ugrožavanja praćenja i nepromenjivosti podatka", kako je i sam Cointelegraph izveštavao u februaru ove godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević