Hju van Stiens, viši savetnik guvernera Engleske banke (BOE) Marka Karnija, izjavio je za Blumberg u ponedjeljka, 21. januara, da kriptovalute padaju na osnovnim finansijskim testovima.

Van Stiens se pridružio BOE 2018. godine, pošto je prethodno radio u Schrodersu i Morgan Stanliu. On trenutno razmatra budućnost finansija, navodi Blumberg. Na pitanje o potencijalu kripta da postane pretnja ekonomskoj stabilnosti, van Stiens je rekao:

„Nisam zabrinut za kriptovalute. One padaju osnovne testove finansijskih usluga. One nisu odlična jedinica za razmenu, nisu čuvari vrednosti i spore su."

Van Stiens je istakao da je registracija novih učesnika u bankarski sistem, posebno tehnološke firme, jedan od glavnih izazova za BOE.

On je takođe naglasio da su tradicionalne banke sporije kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija. „Ono što volim kada se susrećem sa finteh kompanijama je njihova opsesija kupcima. Izazov je da li će dobiti kupce pre nego što tradicionalne banke mogu inovirati ”, zaključio je on.

U martu, Trezor Ujedinjenog Kraljevstva pokrenuo je Radnu grupu za kripto imovinu, koja se sastoji od Uprave za finansijsko ponašanje i BOE, u cilju razvoja relevantnog pravnog okvira za kriptovalute.

Ministar finansija Velike Britanije Filip Hamond izjavio je u saopštenju da će nova kripto radna grupa raditi na kreiranju industrijskih standarda za olakšavanje finteha i bankarske saradnje, kao i podržavanje inovacija širom finteh industrije.

Radna grupa je u oktobru objavila izveštaj koji je predložio da se definišu kripto sredstva u tri grupe: tokeni za razmenu, vrednosni tokeni i uslužni tokeni. Takođe je ukazao na rizike vezane za kripto, kao što su nedostatak zaštite potrošača i mogućnost manipulacije tržištem.


 

Pripremila: Majda Petrović