Guverner Banke Engleske (BoE) izjavio je da se bitkoin ne može smatrati legitimnom valutom koristeći "tradicionalne" definicije - navodi Telegraph (19. februar).

Karni je tvrdio (na skupu na Londonskom Regent univerzitetu) da bitkoin nije uspeo ispuniti dva glavna zahteva tradicionalne valute, navodeći da bitkoin niti je sredstvo razmene niti čuvar vrednosti.

"To (kriptovaluta) je poprilično neuspešno za sada...sa strane tradicionalnih pogleda na novac. On nije čuvar vrednosti zato što ga ima svuda "na mapi". Niko ga ne koristi kao sredstvo razmene", naveo je Karni studentima Londonskog Regent univerziteta.

Ipak, Karni je dozvolio tehnologiji blokčein na kojoj počivaju kriptovalute da se ona "i dalje može pokazati kao uspešna" zbog svoje decentralizovane prirode:

"Osnovna tehnologija kriptovaluta može se i dalje pokazati korisnom u načinu korišćenja potvrde finansijskih transakcija na decentralizovan način”, dodao je Karni.

Argument da kriptovalute nisu idealne za upotrebu kao sredstvo plaćanja posebno se izdvaja kada je bitkoin u pitanju. 24. januara 2018. godine procesor plaćanja Stripe je stopirao svoju podršku za bitkoin zbog visokih naknada i sporog vremena potvrđivanja transakcija. Ranije, 7. decembra 2017. godine, gejmerska platforma Steam je prestala da prihvata plaćanja putem bitkoina, navodeći kao razlog transakcijske naknade koje su išle do 20 dolara i veliku volatilnost cena.

Međutim, Služba unutrašnjih prihoda (IRS) definiše virtuelnu valutu kao "digitalnu predstavu vrednosti koja funkcioniše kao sredstvo razmene, jedinica mere i/ili čuvara vrednosti" i kriptovaluta se oporezuje kao imovinu od marta 2014. godine.


 

Pripremio: Bojan Zečević