Banka Engleske planira da obnovi svoj sistem bruto poravnanja u realnom vremenu (RTGS) kako bi mogao da se povezuje sa privatnim biznisom i platformama koristeći tehnologiju distribuiranog registra (DLT), saopštio je guverner banke Mark Karnej u govoru 21. juna.

Govoreći u Mansion House-u u Londonu, Karnej je rekao da će banka sprovesti "ambicioznu obnovu" svog RTGS sistema. RTGS sistem je prema njegovim rečima, okosnica svakog plaćanja u Velikoj Britaniji koji se generalno koristi za prenos velike količine sredstava između banaka.

Banka traži obnovu postojećeg RTGS-a tako da se privatne platne platforme mogu direktno uključiti u sistem banke. "Naša nova, čvrsta infrastruktura će biti u budućnosti zaštićena vašim imaginacijama, otvoriće niz potencijalnih inovacija na veleprodajnim tržištima, korporativnih bankarskih i maloprodajnih usluga", rekao je Karnej.

Guverner je takođe pomenuo da je banka počela da sarađuje sa Bankom Kanade, monetarnim organom Singapura i nekim organizacijama u privatnom sektoru za nadogradnju međubankarskih prekograničnih plaćanja, uključujući inicijative zasnovane na DLT-u. On je rekao:

"Potencijalni povratak je veliki. U ovom trenutku, prekogranična plaćanja mogu koštati deset puta više od domaćih. Procenjujemo da u samoj Velikoj Britaniji postoji mogućnost ostvarivanja godišnje uštede od preko 600 miliona funti. Najvažnije, što su  manja plaćanja na globalnom i domaćem tržištu, više domaćinstava i poslovnih subjekata u Velikoj Britaniji imaće koristi od nove globalne ekonomije."

Karnej je naglasio da će novi sistem da pomogne u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i unapređenje pristupa domaćim i međunarodnim finansijskim sistemima.

Proof of concept RTGS-a je predložen u maju 2017. godine. Banka je zatim zaključila da DLT "još nije dovoljno zreo da obezbedi jezgro za narednu generaciju RTGS-a".

U aprilu je Banka Engleske izdala 'proof of concept' (PoC) papir koji ispituje konfiguraciju sistema distribuiranih registara koji će održavati privatnost između učesnika, zadržavti podatke deljenja preko mreže, a takođe i omogućiti regulatornom telu da nadgleda sve transakcije. Centralna vlast bi bila ovlašćena za izdavanje i povlačenje novih jedinica imovine i odobravanje dozvola za pristup učesnika. Nijedna stranka, osim regulatora, ne bi mogla izneti detalje o transakcijama onima koji nisu korisnici.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić