Zamenik guvernera Banke Japana (BOJ) Masaioši Amamija nedavno je ponovio svoj negativni stav prema digitalnim valutama koje bi emitovale centralne banke (CBDC), prenosi New York Times 20. oktobra.

Govoreći u subotu na sastanku u Nagoji, centralnom Japanu, Amamija je izrazio sumnju u upotrebu CBDCs, tvrdeći da takve digitalne valute verovatno neće poboljšati postojeće monetarne sisteme. Amamija je takođe navela da BOJ ne planira da emituje digitalne valute.

U članku se navodi da neki finansijski eksperti smatraju CBDC kao sredstvo za centralne banke kontrolišu ekonomiju nakon što kamatne stope padnu na nulu. Prema ovoj teoriji, CBDC bi omogućio centralnim bankama da stimulišu privredu tako što će naplaćivati više kamata na depozite od pojedinaca i kompanija, što bi uzrokovalo da troše više novca.

Amamija je dovodio u pitanje te teorije, tvrdeći da bi se naplaćivanje kamata na valutama emitovanim od strane centralne banke moglo raditi samo ako centralne banke eliminišu fiat novac iz finansijskog sistema. U suprotnom, javnost će nastaviti da pretvara digitalne valute u gotovinu kako bi izbegla plaćanje kamate:

"Da bi centralne banke prevazišle nultu donju granicu po nominalnim kamatnim stopama, trebale bi da odstrane gotovinu".

Za razliko od njih, eliminacija fiat novca u Japanu "nije opcija za nas kao centralnu banku", s obzirom da je novac i dalje popularan način plaćanja u zemlji, tvrdi Amamija.

Zamenik guvernera BOJ naglasio je da banka ne planira stvaranje CBDC-a koja se naširoko koristi od strane javnosti radi poravnanja i plaćanja. Prelazak na kriptovalute emitovane od strane banke iz postojećih suverenih valuta smatra se "prilično visokom preprekom", a kripto imovina često se povezuje sa špekulativnim investicijama i ne predstavlja stabilno sredstvo plaćanja, istakao je on.

U aprilu je Amamija pružio sličan skeptičan stav o CBDC-u, tvrdeći da kripto podržan od strane države može negativno da utiče na postojeći finansijski sistem. Međutim, u to doba, Amamija je tvrdio da banka razmatrala finteh kao kriptovalute u budućnosti.

Ranije ove nedelje, japanska komitet za poresku politiku održao je diskusiju u cilju olakšavanja procesa izveštavanja o porezu na kriptovalute, pri čemu učesnici pozivaju na ublaživanje postojećeg složenog režima podnošenja poreza.

16. oktobra, japanski džin za razmenu poruka LINE pokrenuo je trgovinu svojim nedavno razvijenim tokenom LINK (LN) na svojoj matičnoj BITBOX berzi kriptovaluta.


 

Pripremio: Bojan Zečević