Centralna banka Južne Koreje, Bank of Korea (BoK), upozorila je na još jedno moguće širenje jaza u kripto cenama između lokalnih i stranih berzi, prenosi lokalna novinska agencija No Cut News 11. septembra.

U izveštaju, banka je upozorila javnost o još jednoj mogućoj pojavi takozvanog "kimchi premium", fenomena koji se sastoji od razlike između cena kripta na berzama Južne Koreje i berzi u inostranstvu. Kimchi premium se navodi uglavnom u vidu cene bitkoina (BTC).

Kim Dong-sup, zvaničnik istraživačkog tima banke za platni promet, tvrdio je da je "kimchi premium" "indikator pregrejanog domaćeg tržišta".

Prema navodima Južna Koreja je najveća kripto korisnička baza na svetu, rangirana na trećem mestu iza Sjedinjenih Američkih Država i Japana, suočavajući se s čitavom kripto pomamom altkoina koji su se ranije trgovali preko 30% iznad ostalih tržišta. CoinMarketCap uklonio je južnokorejske berze iz svog indeksa u januaru, navodeći "ekstremno odstupanje u cenama" u odnosu na ostatak sveta.

Na primer, u periodu od jula 2017. do maja 2018. kriptovalute u Južnoj Koreji koštale su 5 % više nego na međunarodnom nivou. "Kimchi premium" stopa iznosila je u januaru neverovatnih 48,29%, dok su kripto cene na stranim berzama denominirane u glavnim svetskim valutama, kao što su američki dolar i evro, koji nisu imale stvarne razlike u ceni.

Blumberg je u februaru objavio da "premium kimchi" nije nestao.

Govoreći o posledicama još jedne "premije kimchi", zvaničnik je pozvao vlast u zemlji da nastavi da prati tržište, kao i da podigne javnu svest o kriptu kako bi sprečio investitore da pretvaraju svoju životnu ušteđevinu u kripto "na lažnoj nadi o porastu cene".

Prema izveštaju BoK-a, visok nivo "kimchi premium" može da izazove druge neželjene efekte na tržištu u zemlji, kao što je infuzija nezakonitih transakcija iz inostranstva.

U decembru 2017. godine, korejske vlasti su zabranjivale za javnost anonimno kripto trgovanje, dok se sada navodi da se razmatra ukidanje zabrane za inicijalne ponude novčića (ICO).

Financijska nadzorna služba Južne Koreje (FSS) nedavno je predložila potrebu za većom međunarodnom saradnjom između kripto regulatora i regulaciju ICO-a, ističući kako je glavni izazov zemlje "da poboljša transparentnost u transakcijama radi sprečavanja nezakonitih aktivnosti".


 

Pripremio: Nikola Mosurović