Prema centralnoj banci Južne Koreje, Banka Koreje (BOK), stanje na računima virtuelnih valuta u domaćim bankama iznosilo je 1,79 milijardi dolara od decembra 2017. godine, izveštava lokalni medij Yonhap 5. jula.

Izveštaj BOK-a smatrao je da je broj od 1,79 milijardi dolara (2 triliona vona) relativno nizak, jer je ekvivalentan iznosu od oko 8% ukupnih depozita kojim upravljaju brokerske kuće u državi, navodno vrednih 26 triliona vona (23,27 milijardi dolara). Izveštaj je zbog toga sugerisao da kripto tržišta ne predstavljaju pretnju tradicionalnim lokalnim finansijskim tržištima:

"Količina investicija u kripto-sredstvima nije tako velika, u poređenju sa drugim tržištima kapitala, a izloženost lokalnih finansijskih institucija mogućim rizicima od digitalnih sredstava je neznatna. U ovom kontekstu očekujemo da kripto-sredstva imaju ograničen uticaj na finansijsko tržište Južne Koreje."

Naime, podaci BOK-a predvideli su neviđeni rast tržišta kriptovaluta krajem 2017. godine - kada je bitkoin (BTC) dostigao cenu od 20.000 dolara.

Zaključak centralne banke da kriptovalute predstavljaju relativno mali rizik za tradicionalni finansijski sektor dolazi u istoj sedmici kada je korejska Komisija za finansijske usluge (FSC) otkrila da se "ne protivi" kriptovalutama i planovima za usklađivanje s vizijom G20 "jedinstvene" transnacionalne kripto regulative.

Na martovskom samitu G20 predložen je julski rok za izradu regulatornih preporuka za kriptovalute, pozivajući "međunarodna tela za utvrđivanje standarda" da procene neophodne "multilateralne odgovore" koje bi onda predložile za "globalnu implementaciju".

Koreja afirmiše multilateralnu viziju G20 o budućnosti kripto regulativa u onome što je verovatno ključno vreme za svoju unutrašnju kripto sferu. Važne pozitivne vesti su došle na proleće iz vlade, naročito planovi za ukidanje zabrane za domaće inicijalne ponude novčića (ICO).

Prošle nedelje, u velikom potezu u pravcu ozakonjenja, tri korejska ministarstva otkrila su nacrt za nove standarde za klasifikaciju blokčein industrije, koji su po prvi put priznali kripto berze kao regulisane finansijske institucije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić