Kanadska kreditna institucija, Banka Montreala (BMO), zabranila je svojim korisnicima da koriste račune za transakcije sa trgovcima kriptovaluta.

Snimak (screenshot) koji je okačen na Reddit-u čini se da prikazuje bilten za zaposlene najavljujući da bi banka mogla da "blokira" sva kreditna, debitna i onlajn plaćanja za menjačnice kriptovaluta.

Razlog je, kako tvrde, "nestabilnost cene".

"Efetkivno, odmah, BMO blokira kripto trgovinske transakcije" - stoji u članku.

"Ova odluka je doneta usled nestabilne prirode kriptovaluta i bolje zaštite naših klijenata i banke."

Cena bitkoina nastavlja sa fluktacijom između 7.500 dolara i 11.500 dolara ove godine, ali brzina promena je očigledno manje nestabilna nego u prethodnim fazama devetogodišnje kripto istorije.

Izgleda da BMO nije spomenuo kako kriptovalute negativno utiču na njihovu sigurnost i sigurnost njihovih korisnika niti su pružili bilo kakav dokaz da se nešto tako zaista dogodilo.

Kad smo kod blokiranih transakcija, imali smo veliki kontraverzni potez od strane VISA-e ranije ove godine u vezi sa debitnim karticama povezanim sa kriptovalutama.

Istovremeno, prethodne neprijateljski nastrojene institucije su se okrenule bitkoinu, sa Barclays-om iz Velike Britanije koji se čak udružio sa najvećom američkom kripto menjačnicom Coinbase-om ovog meseca kako bi što brže i jeftinije ostvarili isplate kripto korisnike u Velikoj Britaniji.
 

 

Pripremio: Bojan Zečević