Banka Montreala blokira bitkoin transakcije zbog nestabilne cene

Kanadska kreditna institucija, Banka Montreala (BMO), zabranila je svojim korisnicima da koriste račune za transakcije sa trgovcima kriptovaluta.

Snimak (screenshot) koji je okačen na Reddit-u čini se da prikazuje bilten za zaposlene najavljujući da bi banka mogla da "blokira" sva kreditna, debitna i onlajn plaćanja za menjačnice kriptovaluta.

Razlog je, kako tvrde, "nestabilnost cene".

"Efetkivno, odmah, BMO blokira kripto trgovinske transakcije" - stoji u članku.

"Ova odluka je doneta usled nestabilne prirode kriptovaluta i bolje zaštite naših klijenata i banke."

Cena bitkoina nastavlja sa fluktacijom između 7.500 dolara i 11.500 dolara ove godine, ali brzina promena je očigledno manje nestabilna nego u prethodnim fazama devetogodišnje kripto istorije.

Izgleda da BMO nije spomenuo kako kriptovalute negativno utiču na njihovu sigurnost i sigurnost njihovih korisnika niti su pružili bilo kakav dokaz da se nešto tako zaista dogodilo.

Kad smo kod blokiranih transakcija, imali smo veliki kontraverzni potez od strane VISA-e ranije ove godine u vezi sa debitnim karticama povezanim sa kriptovalutama.

Istovremeno, prethodne neprijateljski nastrojene institucije su se okrenule bitkoinu, sa Barclays-om iz Velike Britanije koji se čak udružio sa najvećom američkom kripto menjačnicom Coinbase-om ovog meseca kako bi što brže i jeftinije ostvarili isplate kripto korisnike u Velikoj Britaniji.
 

 

Pripremio: Bojan Zečević