Banka Montreala i Penzioni plan za nastavnike Ontarija testirali su sporazum o dugovanju u kanadskom dolaru koristeći blokčein, izveštava Bloomberg 15. augusta.

U pilot transakciji, rečeno je da je banka prodala 250 miliona kanadskih dolara (oko 190 miliona američkih dolara) u depozitnim potvrdama sa promenljivom kamatnom stopom penzijskom fondu za nastavnike, čime je implementirao blokčein kao zamenu za transakciju. Ovo je, navodno, prva upotreba tehnologije za "problem sa fiksnim prihodom" kanadskog dolara.

Bloomberg napominje da je podružnica Banke Montreala, BMO Capital Markets, izgradila prototipni sistem poravnanja zasnovan na blokčeinu, koji omogućava izdavaocima i kupcima da prate transakcije koristeći tehnologiju. Banka, navodno, ima za cilj da iskoristi ovu tehnologiju kako bi osigurala veliku uštedu troškova u skladu sa usaglašavanjem, finansijskim izveštavanjem i kliringom i poravnanjem fiat transakcija.

Kelsi Gunderson, šef globalne trgovine na BMO Capital Markets izjavio je:

"Ovo je važan prvi korak u razvijanju potpuno funkcionalne mogućnosti blokčeina za koji mislimo da će na kraju omogućiti primarnu i sekundarnu trgovinu hartijama od vrednosti."

Ove godine je zabeležena još jedna optimistična nacionalna inicijativa u vezi blokčeina, ovog puta za američki dolar. U aprilu su JPMorgan Chase, Narodna banka Kanade i drugi koristili Quorum blokčein platformu po ugledu na ponudu kanadske banke od 150 miliona dolara.

 

Pripremila: Majda Petrović