Centralna banka Španije je izdala podsetnik građanima o riziku prilikom izvršenja transakcija putem neregulisanih kriptovaluta. Obaveštenje Banke Španije, objavljeno 10. feburara, usledilo je nakon formalnog blog posta koji je objavljen dva dana ranije. On je istakao stav institucije o kriptovalutama, njihovim karakteristikama i njihovom pravnom statusu u Španiji i široj Evropskoj Uniji.

Oba dokumenta naglašavaju činjenicu da Španija još nije donela zakonske propise u vezi sa kriptovalutama, te da kripto berze i druge kompanije u sektoru nisu ni odobrene niti pod nadzorom centralne banke. Kripto platforme takođe ne poseduju zaštitu garancije nacionalnih sistema za depozit kao što je Španska Agencija za osiguranje depozita, navodi banka.

Institucija takođe upozorava da u slučajevima gde se kripto koristi za kupovinu roba i plaćanje usluga, bila bi “nemoguća misija” za potrošača da zatraži svoja prava ukoliko se nešto nepoželjno desi sa plaćanjem ili sa kupljenim proizvodom.

Tvrdeći da nijedna država još uvek nije dodelila status zakonskog sredstva plaćanja novoj klasi imovine, centralna banka podseća da je njen guverner, Pablo Hernandez de Kos, kategorično utvrdio da kripto “ne može da zameni novac i da nije sredstvo plaćanja.”

Guverner je navodno otišao toliko daleko da je sam pojam “kriptovaluta” označio kao previše dvosmislen, predlažući da bi umesto tog termina trebalo biti virtualna valuta ili kripto imovina.

Španska centralna banka nastavlja da uočava da je definicija kripta unutar EU u razvoju, ali da nije jednoglasna. Banka navodi Direktivu iz 2015. koja smatra da kripto predstavlja digitalni prikaz vrednosti bez izdavanja centralne banke ili javnih organa vlasti i koji nema status zakonskog sredstva plaćanja. Direktiva, takođe navodno napominje da se kripto može svejedno razmeniti između fizičkih i pravnih lica.

Dok priznaje značajan nedavni rast kripto sektora, oba dokumenta naglašavaju navodnu visoku volatilnost, rizike sajbersigurnosti i slaba prava potrošača u sektoru.

Kako je saopšteno u decembru, vladajuća partija Španije Narodna Partija (Partido Popular), saopštila je da radi na uvođenju nacrta zakona o kripto i blokčein regulativi. Ovaj potez je namenjen da pruži određeni stepen sigurnosti za investitore, pa čak i ukazao na to da stranka razmatra uvođenje smanjenja poreza kako bi se ohrabrila domaća blokčein inovacija.

Tržišni regulatori zemlje i dalje nastavljaju sa opreznim stavom, jer je Nacionalna Komisija za hartije od vrednosti prošlog meseca dodala 23 neovlašćena foreks i kripto entiteta na svoju listu upozorenja.

 

Pripremio: Marko Mihajlović