Banka Tajlanda (BoT) je nedavno omogućila lokalnim bankama da uspostavljaju filijale radi bavljenja kriptovalutama, prenosi lokalni tajlandski izvor Blognone 3. avgusta.

Prema saopštenju regulatora objavljenom od strane BoT 1. augusta, tajlandske banke sada mogu da emituju digitalne tokene, da pružaju kripto brokerske usluge, da pokrenu povezane kripto poslove i ulažu u kriptovalute preko filijala.

Međutim, nedavno saopštenje potvrdilo je da se svim bankama i drugim finansijskim institucijama i dalje zabranjuje direktno bavljenje kriptovalutama.

Dok je bankama sada dozvoljeno da osnivaju filijale za bavljenje kriptovalutama, ovim podružnicama je zabranjeno da nude usluge vezane za kriptovalute svojim korisnicima i javnosti, a mogu da stupe u interakciju samo sa preduzećima koja su odobrena od strane Tajlandske Komisije za hartije od vrednosti i berze (Thai SEC) i Kancelarija Komisije za osiguranje (OIC). Blognone piše da je filijalama takođe zabranjeno pružanja usluga povezanim sa kriptom za pojedince.

Filijalama je dozvoljeno da obezbede investicione resurse korisnicima ukoliko ne žele da ulažu u digitalnu imovinu koja ima za cilj da razviju "finansijske inovacije" ili da prošire kvalitet finansijskih usluga, u kom slučaju mogu da koriste BoT Regulatory Sandbok, Blognone takođe napominje.

Ranije ove godine, BoT je objavio saopštenje kojim je zabranio bankarskim institucijama u Tajlandu da investiraju i trguju kriptovalutama, kao i da učestvuju u uspostavljanju kripto berzi, za koje je navodno zakonito u zemlji da se obavljaju sa registracijom. Tajlandska centralna banka takođe je zatražila od banaka da ne pruža savete pojedincima o kripto investiranju ili trgovanju i zabranila je korisnicima da koriste kreditne kartice za kupovinu kriptovaluta.

U maju je tajlandska vlada izdala regulatorni okvir koji definiše kriptovalute kao "digitalnu imovinu i digitalne tokene" i stavlja ih pod regulaciju tajlandskog SEC-a.

BoT je početkom juna otkrio da razmišlja o pružanju "novog načina sprovođenja međubankarskog poravnanja" korišćenjem digitalne valute emitovane od centralne banke (CBDC). Prema podacima banke, usvajanje sopstvene kriptovalute bi smanjilo troškove transakcija, a time i smanjilo transakciju i vreme validacije "zbog manjeg procesa posredovanja potrebnog u odnosu na postojeće sisteme".

Nešto ranije u julu, tajlandska vlada usvojila je propise za inicijalnu ponudu novčića (ICO) i tako postalai jedna od prvih jurisdikcija u svetu koja dozvoljava ICO projektima da posluju u potpuno regulisanom okruženju.


 

Pripremila: Majda Petrović