Blokčein konzorcijum R3 i globalni IT lider Wipro Limited razvili su prototip blokčein rešenja kako bi omogućili digitalnu valutu za međubankarska poravnjanja u Tajlandu, navodi se u saopštenju za medije od 7. maja.

U saopštenju se navodi da će rešenje biti korišćeno od strane centralne banke zemlje, Banke Tajlanda (BoT) i osam lokalnih komercijalnih banaka kako bi se omogućilo decentralizovano međubankarsko bruto poravnanje u realnom vremenu koristeći veleprodajnu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Kao deo prve faze projekta, nazvane Inthanon, rešenje se zasniva na R3 blolčein platformi Corda i namerava da proširi tehnološku ekspertizu tajlandskog finansijskog sektora prihvatajući nove tehnologije i digitalizaciju.

Projekat Inthanon je najavljen u avgustu 2018. godine, a prvi put je otkrio svoje planove za kreiranje veleprodajne opcije CBDC-a koja ograničava njegovu upotrebu na finansijske institucije i tržišta, za razliku od CBDC-a koji se može koristiti od strane javnosti.

Guverner banke BoT je ranije tvrdio da će biti potrebno tri do pet godina da globalne jurisdikcije pređu sa fiat novca na digitalne valute.

Nedavno, najveća komercijalna banka u Tajlandu, Siam Commercial Bank, uspešno je završila testiranje blokčeina za prekogranična plaćanja između poslovnih subjekata zajedno sa državnom naftnom kompanijom PTT Exploration and Production Public Company Limited.

Zamenik generalnog sekretara Tajlandske komisije za hartije od vrednosti Tipsuda Thavaramara je 2. maja izjavio da novo uvedena regulativa u zemlji dozvoljava izdavanje digitalnih akcija i tokenizovanih hartija od vrednosti.

 

Pripremila: Majda Petrović