39 finansijskih firmi u partnerstvu sa blokčein konzorcijumom R3 kompletiralo je više od 300 transakcija preko aplikacije R3-a KYC (know your customer) - navodi se u blog postu od 28 juna.

R3-ev KYC projekat uključio je velike finansijske i bankarske institucije širom sveta kao što su Deutsche banka, ING, nacionalna banka Egipta, Rajfazen banka i druge. Takođe su obuhvaćeni regulatori i centalne banke poput centralne banke Kolumbije, federalna banka rezervi u Bostonu i finansijski nadzorni organ Kolumbije.

Transakcije su sprovedene u osam vremenskih zona u 19 zemalja, u kojima banke mogu tražiti pristup KYC podacima, a klijenti mogu odobriti ili odbiti pristup istima. Učesnici projekta su imali ukupno 45 nodova na Majkrosoft Azure-u, deleći podatke preko Corda mreže koristeći CorDapp.

David E. Ruter, direktor R3-a, izjavio je da je cilj KYC aplikacije bazirane na Corda-i da ubrza uobičajeno "spor i dugotrajan" proces verifikacije indentiteta korisnika za finansijske transakcije uz napomenu "sve veće potražnje za KYC rešenjima na bazi blokčeina".

Jork Roud, glavni menadžer Azure Blockchain Engineering-a, naveo je da ova inicijativa znači kombinovanje "tehnologije i industrijske ekspertize" kako bi se olakšao proces razvoja blokčein projekata u bankarskom sektoru, "usmeren na rešavanje zajedničkih poslovnih problema".

R3 je 8. juna navodno otkrio da su interni finasijski ciljevi konzorcijuma "10 puta kraći" od njihovih prihoda. Generalni direktor R3-a je rekao Fortune-u da kopmanija nije u opasnosti od gubitaka prihoda, i da će do kraja kalendarske godine obezbediti ažuriranje svojih finansija.

 

Pripremio: Bojan Zečević