Košarkaški tim Sakramento Kings se udružio sa firmom za kripto rudarenje kako bi instalirali rudarske mašine u njihovoj areni, a sa kripto zaradom planiraju da finansiraju program stipendiranja, izveštava lokalni The Sacramento Bee 28. juna.

Kraljevi su partneri sa kompanijom Mining Store za instalaciju Itirijum (ETH) mašina za rudarenje u sakramentovom Golden 1 centru. Svi kripto prihodi će ići na višegodišnji program stipendiranja MiningForGood, koji Sakramento Bee opisuje kao dobrotvornu pomoć za tehničko obrazovanje i razvoj radne snage u Sakramentu. Prvi primalac sredstava od Kraljeva navodno će biti inicijativa za afro-američke zajednice u Sakramentu pod nazivom "Izgraditi. Crn. Koalicija."

Vivek Ranadive, vlasnik Kraljeva, rekao je da program rudarskih stipendija ima za cilj da "inspiriše sledeću generaciju mislioca da stvore promene u svojoj zajednici i širom sveta", Ranadive naziva timske planove kripto rudarenja "inovativnim", navodeći:

"Šansa počinje kada tehnologija omogućava svetu da pronađe inovativna rešenja za složene probleme."

Rudariti Itirijum u dobrotvorne svrhe je već isprobano širom sveta. U februaru je UNICEF Australija zatražila od PC igrača da rudare ETH u vreme pauza od igranja kao donaciju sirijskoj deci, a osnivač Itirijuma Vitalik Buterin donirao je 2,4 miliona dolara u ETH-u za finansiranje istraživanja protiv starenja.

Sakramento Bee napominje da su Kraljevi počeli da prihvataju bitkoin (BTC) za svoju timsku prodavnicu 2014. godine nakon što su se pridružili BitPay.

 

Pripremio: Nikola Tasić