Industrijsko-trgovinska komora Minhena i Gornje Bavarske, Nemačka, izdaće sledećeg proleća svoje prve sertifikate za obuku na blokčeinu u saradnji sa Ministarstvom za digitalizaciju. Ubuduće će poslodavci moći da utvrde da li su sertifikati originalni uz pomoć elektronskog ključa.

Pečat za autentifikaciju „Made in Bavaria“

Prema saopštenju za štampu od 20. novembra državnog Ministra za digitalna pitanja, poslodavci će koristiti elektronski ključ za verifikaciju autentičnosti sertifikata korišćenjem blokčein tehnologije.

Digitalno ministarstvo kreiraće veb aplikaciju koja će kompanijama omogućiti da provere autentičnost sertifikata koristeći haš vrednosti zasnovane na blokčeinu. Podnosioci zahteva mogu da pošalju ključ sa PDF datotekom kompanijama nakon čega će ‘upload’ datoteka ključa na veb aplikaciju navodno omogućiti trenutnu verifikaciju.

Ministarka za digitalizaciju Slobodne države Bavarske Judit Gerlah rekla je: „Ovo nudi ogromnu prednost i za podnosioce zahteva i za kompanije. Autentičnost sertifikata može se proveriti u samo nekoliko klikova. Ovo je svojevrsni digitalni pečat kvaliteta - Blokčein, napravljen u Bavarskoj."

Prema Gerlahovoj, ako se tehnologija blokčeina pokaže pouzdanom, Slobodna država Bavarska bi u budućnosti mogla izdati i školske i univerzitetske sertifikate zaštićene blokčeinom, dodajući:

„Sertifikati su prvi korak za konkretnu upotrebu blokčeina u administraciji i teoretski se mogu proširiti na bilo koju vrstu dokumenta, bilo da se radi o sertifikatu, aktu ili ugovoru. Želimo uskoro da pokrenemo više praktičnih aplikacija.“

Blokčein sertifikati postaju popularni

U junu, Cointelegraph je izvestio da je Kanadski tehnološki institut izdao diplome zasnovane na blokčeinu maturi za maturu 2019. Više od 4800 diplomaca tehnološkog instituta Južnog Alberta dobilo je diplome zasnovane na blokčeinu zajedno sa svojim tradicionalnim pergamentima.

Slično tome, ovog septembra, Švajcarski univerzitet u Sent Galenu udružio se sa švicarskim blokčein startapom BlockFactory i koristiće svoje rešenje za stvaranje nepromjenjivih diploma koje su registrovane na Itirijum blokčeinu.