Fejsbuk planira da pokrene vlastitu kriptovalutu za plaćanja "Globalcoin" u 2020. godini, navodi se u izveštaju BBC-a objavljenom 24. maja.

BBC izveštava da je planirano da se testovi za novu digitalnu valutu sprovedu do kraja 2019. godine. Iako je Globalcoin trenutno naziv za novčić unutar kompanije, nije potvrđeno da će zadržati isto ime nakon što projekat bude gotov.

Prema BBC-u, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg susreo se prošlog meseca s guvernerom Banke Engleske, Markom Karnijem kako bi razgovarali o izgledima i rizicima vezanim za lansiranje kriptovalute.

Pored toga, firma je, kako se izveštava, konsultovala zvaničnike Trezora Sjedinjenih Američkih Država o operativnim i regulatornim pitanjima - posebno u vezi sa procedurama provere identiteta i ublažavanjem rizika od pranja novca, tvrdi BBC.

Izveštaj se takođe odnosi na tekuće razgovore Fejsbuka sa globalnim provajderom usluga platnog prometa Western Union, kao deo istraživanja u vezi sa obezbeđivanjem pristupa uslugama transfera novca za one koji nemaju bankovne račune.

Fejsbukova kriptovaluta će nastojati da potpuno zaobiđe bankarske mreže kako bi uklonila finansijske barijere i smanjila potrošačke troškove.

Da bi uspostavila svoju kripto platnu mrežu, kompanija će morati da sarađuje sa bankama i brokerima širom sveta kako bi pristupila servisima razmene valuta, navodi BBC. To je navodno motivacija novostvorene kompanije za finansijske tehnologije, Libra Networks LLC, koja je ranije ovog meseca registrovana u Ženevi.

Kako je objavljeno, glasine o Fejsbukovim planovima za integraciju kriptovalute za WhatsApp korisnike pojavile su se prvi put u decembru 2018. godine. Dalje navodne pojedinosti o tajnom projektu pojavile su se u februaru ove godine, gde izvori tvrde da će predstojeća kriptovaluta biti stejblkoin vezan za fiat.

Fejsbuk navodno planira da obnovi svoju infrastrukturu za razmenu poruka i integriše tri svoje aplikacije - WhatsApp, Messenger i Instagram - čime ostvaruje korisničku bazu od ukupno 2,7 milijardi korisnika svakog meseca.

Fejsbuk navodno traži milijardu dolara za podršku projekta od Visa i MasterCard i navodno su se njegovi predstavnici susreli sa Timom Drejperom kako bi razgovarali o mogućim investicijama.

Cointelegraph je 10. maja saopštio da je američki komitet za senat i bankarstvo napisao otvoreno pismo Fejsbuku tražeći informacije o njegovom navodnom kripto projektu, pitajući se kako kompanija planira da osigura zaštitu potrošača i zaštiti finansijske informacije.